Nils Solberg har ledet Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk i 14 år. Han trekker fram møter og samarbeid med organisasjonens mange dyktige og engasjerte medlemmer som det beste fra årene som leder.
Nils Solberg har vært styreleder i Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk siden 2008 og vært med i styret i organisasjonen fra oppstarten for 22 år siden. Årets landsmøte i Stjørdal var det siste hvor han var leder.
Når Solberg skal trekke fram det viktigste fra de mange årene som er gått, er det medlemmene han er mest opptatt av.
– Det er så utrolig mange bra folk. Vi har alt fra skoleelever og Jørgen Hattemaker til finanseliten og A-kjendiser. Det er plass for alle. Medlemmene er en enorm kapital, for det er så mye dyktige mennesker med all mulig slags kompetanse, sier Solberg.
– Alle disse årene med rovviltpolitikk har lært meg utrolig mye om det norske samfunnet, og om politikk og mennesker. Jeg har truffet så mange spennende folk i innland og utland og vært så heldig at jeg har knyttet livslange vennskap med flere av dem, sier han.
Omfattende kursvirksomhet
I 1997 arrangerte Solberg sitt første folkemøte om rovdyr – særlig ulv – i Østfold. Han deltok på sin første ulvejakt i Estland i 1992 og ble skremt av de negative konsekvensene ulven der påførte jakt, beitebruk og folk på landsbygda. Utover på 2000-tallet begynte han å arrangere kurs i jakt på ulv og gaupe rundt om i Norge og Sverige.
– Jeg ville dele kunnskapen jeg hadde tatt med meg fra Estland, Polen og Russland gjennom 90-tallet. Jeg må være såpass ubeskjeden at jeg tør påstå at kursene har hatt stor betydning for rovviltforvaltningen her i Norge gjennom årene. Siden er lisensfelling blitt perfeksjonert av mange og tatt videre til et nivå langt over der jeg sjøl var. Det er enormt mange dyktige rovviltjegere i Norge i dag. Særlig gledelig er det at mange unge lykkes så godt, sier Solberg.
Selv om Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk ikke har fått fullt gjennomslag for sin vilje, er han overbevist om at organisasjonens arbeid har motvirket en verre utvikling. Solberg gleder også seg over det samarbeidet med større og tyngre organisasjoner innen jakt og landbruk som har utviklet seg de seinere åra.
– Det er det ingen tvil om FNRs påvirkning. Vi er ikke diktatorer her i landet, men vi har stor innflytelse i det politiske miljøet. Jeg har alltid vært opptatt av å understreke at Folkeaksjonen er tverrpolitisk, og vi sanker støtte over hele det politiske spekteret, fra høyre flanke til de rødeste. Det er fornuftige folk i alle partier, bare en leter godt nok, sier Solberg.
– Hva blir største utfordring i rovdyrpolitikken framover?
– For Folkeaksjonen er det viktig å holde samme kurs og å være best på kunnskap. Er det noe man ikke veit noe om, så holder man kjeft om saken. Det er viktig å ikke bløffe, sånt er det uansett nok av blant våre motstandere, sier han.
– Jeg kaller dem motstandere, for de er ikke miljøvernere. Det er Folkeaksjonen som er de ekte miljøvernere. Vi verner om naturen, for uten den kan vi ikke høste kortreist antibiotikafritt kjøtt til norske bord – enten det er ved beitebruk eller jakt. Vi forvalter naturen, og det det har vi gjort her i landet siden isen trakk seg tilbake. Det bør vi også fortsette med i stolthet. Vi er gode på det!
Fornøyd med ny leder
Solberg håper flere kommer til å forstå viktigheten av matsikkerhet.
– Matsikkerhet er viktigere enn noen gang siden siste verdenskrig. Folk begynner å våkne litt opp for viktigheten av å høste mat fra skog og fjell, men det er fortsatt urovekkende mange som ikke forstår forskjellen mellom det som er utenfor døra og det de ser på TV, sier han.
Det er Arve Sætra som har tatt over ledervervet i Folkeaksjonen.
– Jeg er særdeles fornøyd med min etterfølger. Han er en bunnsolid og klok kar. Han er meget kunnskapsrik og har flere års erfaring fra styret. Jeg er sikker på at han vil videreføre det beste fra de arbeidsmetodene vi allerede har og videreutvikle det vi har bygget opp gjennom mer enn to tiår, sier Solberg.