Før helga meldte den svenske avisa Jaktjournalen at hannulven V1157 har oppholdt seg i länet Dalarna i Sverige. Til avisa bekrefter sjefen for viltanalyseenheten ved det svenske Naturvårdsverket, Mona HansErs, at ulven var i Dalarna torsdag.
Hos det norske Miljødirektoratet er seniorrådgiver Kjell Vidar Seljevoll overrasket over at svenske miljømyndigheter har offentliggjort informasjon om ulvens opphold i Sverige.
– Men jeg kan si såpass som at det Naturvårdsverket opplyser er riktig. Denne ulven var i Sverige torsdag, sier Seljevoll til Rovdyr.org.
V1157 dukket opp i Jämtand i Sverige seint i fjor høst, og ble påvist ved DNA i Engerdal kommune i Innlandet i desember. Ikke lenge etterpå ble den sporet av Statens naturoppsyn, som bedøvet den, fanget den inn og satte på GPS-halsbånd.
Hannulven regnes som genetisk viktig i en innavlet svensk-norsk ulvestamme fordi den antas å være innvandret fra Finland eller Russland.
For å unngå at den skulle felles på lisens i områder utenfor ulvesona, har Statsforvalteren i Innlandet gjennom vinteren stanset lisensfelling i ulike områder i og rundt Østerdalen og Gudbrandsdalen etter hvert som GPS-senderen har gitt nye opplysninger om ulvens bevegelser.
5. april ble ulven til slutt flyttet fra Dovre utenfor ulvesona til Våler i Solør innenfor sona. Samtidig ble GPS-klava byttet ut. Ulvesona er forvaltningsområdet for ynglende ulv i Norge.
– Hvor lenge har V1157 vært i Sverige?
– Den tok en runde på norsk territorium etter at den ble sluppet og gikk deretter over grensa til Sverige 9. april, sier Seljevoll.
– Hvor ofte mottar Miljødirektoratet informasjon fra GPS-halsbåndet?
– Det har vi bestemt oss for å ikke gå ut med, men jeg kan si såpass som at vi har skrudd opp og ned på sendefrekvensen, sier Seljevoll.
GPS-teknologien muliggjør at informasjon om ulvens oppholdssted kan sendes minutt for minutt, men dét koster mye batterikapasitet. Derfor er det vært vanlig for denne typen halsbånd å sende informasjon én til to ganger i døgnet.
– Er det suksess eller fiasko for norske miljømyndigheter hvis ulven V1157 etablerer seg i Sverige?
– Det er for tidlig å evaluere. Vi har ikke sett noen tegn til at den har sluttet å vandre og slått seg ned noe sted. Generelt ser Miljødirektoratet på ulv i Norge og Sverige som én felles bestand. Så lenge den etablerer seg og spre sine avkom inn i den felles bestanden, er det måloppnåelse i våre øyne, sier Seljevoll.
Det finnes reindrift i Dalarnas län, og ulven vil leve farligere hvis den beveger seg inn i kalvingslandet til Idre sameby nord i länet enn dersom den beveger seg sørover.
– Er V1157 fortsatt i Dalarna? Hvor, i så fall?
– Vi har tydeligvis en annen praksis når det gjelder offentliggjøring av ulvens tilholdssted enn Naturvårdsverket, og jeg kan ikke si annet enn at den var i Sverige torsdag i forrige uke, slik som Naturvårdsverket har bekreftet, svarer Seljevoll.
Mona HansErs i Naturvårdsverket var ikke tilgjengelig da Rovdyr.org forsøkte å nå henne for kommentar mandag formiddag.