Miljødirektoratet har etter samråd med Polar Park i dag besluttet innfanging og eventuell felling av ulvene som rømte mandag, heter det i en pressemelding onsdag ettermiddag.
- Myndighetene ber om tips fra publikum som kan bidra til gjenfinning av de rømte dyra. Det kan du lese mer om i pressemeldingen til direktoratet.
Seniorrådgiver Susanne Kristin Hanssen i Miljødirektoratet sier til Rovdyr.org ved 15.45-tiden hun ikke kjenner til noen dagsferske observasjoner av ulv i området nær dyreparken, som ligger i Bardu kommune i Troms.
Det er Statens naturoppsyn (SNO) som har fått i oppdrag å gjenfinne ulvene. Dersom målet er å bedøve ulvene, må et menneske komme nært innpå for at en bedøvelsespil effektivt skal kunne immobilisere ulven.
Veronica Sahlén er seksjonsleder i SNO.
– I utgangspunktet er det et håp om at de går tilbake til parken, slik at det kan bli mulig å fange dem inn uten å bedøve dem. Jo lenger ulvene er unna parken, desto vanskeligere blir det. Hva vi ender opp med å gjøre, vil være en fortløpende vurdering i fellesskap mellom parken og oss med bakgrunn i vår kompetanse og hva som vil være hensiktsmessig i den gitte situasjonen, sier Sahlén til Rovdyr.org.
– Det er en reell sannsynlighet for at parken har to ulver færre i løpet av de kommende dagene?
– Vurdering av avliving er en del av oppdraget, men første prioritet er å finne ulvene, sier Sahlén.
Ulvene som har rømt, er født i Polar Park i 2023 og har aldri avlivet eget bytte. Dyreparkens erfaring med disse ulvene er at de er veldig sky. Ulvene er ikke del av flokken som er sosialisert, heter det i Miljødirektoratets pressemelding.
Miljødirektoratet la onsdag ut en beslutning på nettsiden Miljøvedtaksregisteret hvor det framgår at forsøket på å finne ulvene enn så lenge er avgrenset til kommunene Bardu, Salangen, Lavangen, Gratangen og Narvik.
I beslutningen viser direktoratet til viltforskriften, hvor det fastslås at dyr som har rømt fra fangenskap er å anse som viltlevende, med andre ord som et hvilket som helst annet dyr i faunaen. Det betyr blant annet at det vil være like ulovlig å felle de rømte ulvene for en privatperson som det vil være å felle en vill ulv.
Direktoratet har også funnet hjemmel til oppdraget i naturmangfoldlovnens paragraf 18, både i bokstav b og c:
«Dersom ulvene skulle etablere seg i områdene utenfor Polar Park, vil dette være overlappende med beiteområder for både tamrein og sau og vi vurderer at det er potensiale for at ulvene kan skade beitedyr», skriver Miljødirektoratet.
Men siden ulvene også kan etablere seg steder hvor de ikke utgjør fare for skade på bufe eller tamrein, har direktoratet også vurdert saken etter naturmangfoldslovens bestemmelse om at dyra kan felles av allmenne helse- og sikkerhetshensyn eller andre offentlige interesser av vesentlig betydning.
Direktoratet konstaterer at det ikke er ønskelig at de rømte ulvene skal ta varig opphold utenfor gjerdene til dyreparken.
«Ulvene blir oppgitt å ikke være sosialisert og de er sky for mennesker. Samtidig er de født i parken og tilvendt å få maten sin fra mennesker. Det er usikkert hvordan de vil kunne tilpasse seg et liv utenfor parken, og heller ikke ønskelig at det skjer», heter det i beslutningen.
Videre mener direktoratet at det i den aktuelle situasjonen ikke finnes noen andre tilfredsstillende handlingsalternativer.
Deretter skriver direktoratet følgende:
«Miljødirektoratet vurderer at det ut fra den genetiske situasjonen til den skandinaviske ulvebestanden er svært uheldig dersom en vill ulv skulle bli felt i det aktuelle området da det mest sannsynlig vil være en immigrant. Samtidig vurderer direktoratet at ulvebestandens overlevelse ikke er avhengig av én enkelt immigrant overlever, men av at vi klarer å holde en tilstrekkelig innvandringstakt av immigranter som reproduserer i den svensk-norske bestanden.»
Reineiere og sauebønder i området rundt Polar Park var tirsdag kritiske til manglende varsling etter at ulvene hadde rømt.
Til sammen fem ulver rømte fra parken mandag, men tre av dem ble fanget inn igjen kort tid etter rømningen.