Rovviltnemnda vedtok at fire ulver kan felles i Finnmark i vår

Bildet øverst i artikkelen viser en ulv innenfor ulvesona i Sør-Norge. Foto: Trond Burud

Rovviltnemnda i Troms og Finnmark vedtok torsdag kvote for lisensfelling av ulv i Finnmark. Kvota er satt til fire dyr. 

Lisensfellingsperioden begynner 15. mars 2025 til og med 31. mai 2025. De to månedene mellom dagens vedtak og jaktstart skal sikre tilstrekkelig tid til klagebehandling.

Hvis vedtaket ikke blir annullert under klagebehandling, blir lisensfellingen av ulv den første i Finnmark siden arten ble fredet på begynnelsen av 1970-tallet. 

Vedtaket fant sted under et møte i Svanvik i Sør-Varanger i Finnmark. Rovdyr.org har fulgt møtet på nett.

I Sør-Varanger kommune i Øst-Finnmark har det de siste årene vært fast tilhold av ulv og regelmessige streifulver fra den finsk-russiske bestanden. 

Skader på tamrein

Gjennom 2024 ble 51 tamrein påvist tatt av ulv i Sør-Varanger kommune, viser Rovbase.no, men mørketid om vinteren og mangel på sporsnø om sommeren gjør dokumentasjon vanskelig, og mørketallene må antas å være betydelige.

– Frem mot og inn i lisensfellingsperioden forventer vi videre tap av rein, videre høyt skadepotensial og fortløpende vurderinger om skadefelling av ulv i vinterbeiter og kalvingsland for rein. Erfaring har vist at ulv i reinflokker kan gjøre stor skade, og det er krevende å avdekke hele skadebildet, skriver Statsforvalteren i Troms og Finnmark i sitt saksframlegg.

Statsforvalteren fungerer som sekretariat for nemnda. Den vedtatte kvota på fire dyr er identisk med sekretariatets innstilling.

Ved hjelp av DNA-analyser er det i løpet av fjoråret registrert fem ulike ulveindivider i Sør-Varanger, som alle kommer fra den finsk-russiske bestanden, ifølge Statsforvalteren.

Rovdyr.org intervjuet i fjor Egil Kalliainen, leder i Reinbeitedistrikt 5A i Sør-Varanger.

– Vi har hatt ulv her de fire siste årene. De siste tre årene har ulv vært til stede i vårt distrikt gjennom hele året. Den trekker inn fra Russland i områdene rundt Treriksrøysa, sa Kalliainen i fjor høst

Troms og Finnmark omtales også som rovviltregion 8 i forvaltningssystemet. Det er ikke mål om reproduserende ulv i regionen, og det er ikke påvist verken revirmarkering eller yngling der, ifølge Statsforvalteren.

Lenge siden forrige vedtak

Forrige gang rovviltnemnda vedtok i lisensfellingskvote for ulv i den nordligste regionen var i 2012. 

Den gangen ble vedtaket påklaget av flere organisasjoner, og det som da het Miljøverndepartementet tok klagene til følge. Dermed ble det ingen jakt, kunne NRK meddele 12 år siden

– Det er ikke observert ulv i region 8 i år, og det er heller ikke registrert skader forårsaket av ulv i regionen siden juni 2011, uttalte Miljøverndepartementet den gangen, ifølge rikskringkastningen.

Miljøverndepartementet endret navn til Klima- og miljødepartementet i 2014.

Selv om torsdagens vedtak er det første om lisensfelling i Finnmark på mange år, er det ikke like lenge siden ulv sist ble avlivet i fylket. Statens naturoppsyn har ved flere anledninger de siste årene avlivet ulv for å avverge skader på tamrein, noe som sist skjedde i Kautokeino i 2022.

Avviser flytting

Den felles svensk-norske ulvebestanden sør i Sverige og Norge er svært innavlet. Både i fjor og i 2019/2020 brukte miljømyndighetene betydelige ressurser på å flytte ulv som var antatte innvandrere fra den finsk-russiske bestander for å ivareta det genetiske mangfoldet i fellesbestanden. 

Det er omtrent 100 mil i luftlinje mellom de skadeutsatte områdene i Øst-Finnmark og forvaltningsområdet for ynglende ulv på Østlandet. 

Statsforvalteren drøfter mulighetene for flytting av ulv til ulvesona i sitt framlegg til torsdagens vedtak om lisensfelling, men konstaterer at flytting ikke er et virkemiddel Rovviltnemnda disponerer. 

– Ulvene utgjør et stort skadepotensial på beitedyr, og felling er eneste tilfredsstillende løsning sett opp mot Stortingets todelte målsetting om både rovvilt og beitedyr. Lisensfelling er foretrukket fellingsmetode, men dette kan ikke stå i veien for vurderinger av skadefelling, resonnerer Statsforvalteren.

Mange fellinger i Finland

De to siste årene er det registrert flere ulver i Finnmark enn de foregående 39 årene. Den markante økningen skyldes høyst sannsynlig en betydelig vekst i ulvebestanden på russisk side av grensen, meldte Rovdata i en pressemelding i november.

Under siste jaktår ble 52 ulver avlivet av hensyn til reindrift i de nordlige delene av Finland. Dette kartet viser hvor fellingene fant sted i perioden 1. august 2023 til 31. juli 2024, som utgjør forrige jaktår. Kart: Finlands viltcentral

Også nordlige deler av Finland har merket en økning i ulv som trekker inn fra Russland. De to siste jaktårene er til sammen 100 ulver avlivet av hensyn til reindrifta i forvaltningsområdet for reindrift nord i landet, meddeler Finlands viltcentral til Rovdyr.org.

På bakgrunn av slektskapsanalyser anslår rovdyrforsker Ilpo Kojola at 75-80 prosent av alle felte ulver i Nord-Finland de siste årene, kommer fra russiske føderevir, opplyste Rovdata i november  

Ellers i landet

Lisensjakt innenfor ulvesona er satt på vent etter at Oslo tingrett etterkom et krav om midlertidig forføyning. Den skulle egentlig ha begynt 1, januar.

Utenfor ulvesona i Norge sør for Nordland er det kvote på til sammen 27 ulver. Hittil er én ulv fra denne kvota skutt. Det skjedde i Rendalen kommune i Innlandet 2, januar.