De såkalte ulvenemndene har vedtatt uttak av ulv i to revirer innenfor ulvesona til vinteren. I tillegg har nemndene vedtatt å ta ut det som måtte finnes av gjenværende ulver i et revir som ble vedtatt tatt ut i fjor, men hvor uttaket ikke ble helt fullført.
Rovviltnemndene i Hedmark (rovviltregion 5) og Oslo, Akershus og Østfold (region 4) vedtok onsdag uttak av ulv i det helnorske reviret Ulvåa/Risberget og i grenseflokken Boksjø, som også benytter arealer i Sverige. Vedtaket ble fattet under et Teams-møte som Rovdyr.org var tilhører til.
I tillegg vedtok nemndene lisensfelling av gjenværende dyr fra Fjornshöjden-reviret, som ble vedtatt felt i fjor, men hvor det fortsatt fantes individer igjen etter at lisensfellingen ble avsluttet i januar i år.
Nemndene vedtok ei kvote på 12 ulver, noe som anses å være tilstrekkelig for å avlive alle individene i de tre områdene.
Vedtaket gjelder dyr innenfor ulvesona, som er forvaltningsområdet for ynglende ulv i Norge. Lisensfelling innenfor forvaltningsområdet kan skje mellom 1. januar og 15. februar.
Fram mot lisensfellingens start kan det ventes klagebehandling både hos nemndene og Klima- og miljødepartementet. I fjor kom det endelige vedtaket like før jul.
Gjenværende dyr
Ulvene i Boksjøreviret benytter i arealer Aremark og Halden kommuner i Østfold og i Västra Götalands län på svensk side av riksgrensa. Risberget/Ulvåa-reviret ligger i Våler, Elverum og Åsnes kommuner i Innlandet fylke.
I januar i år ble sju ulver felt i Fjornshöjdenreviret, som ligger i Aurskog-Høland i Akershus og strekker seg inn på svensk side av grensa. Den siste av disse viste seg etter hvert å ha opphav fra Setten-flokken, hvor lederhannen regnes som genetisk viktig.
Siden har DNA-prøver og observasjoner stadfestet at det var ulver igjen i revirområdet etter lisensfellingens slutt. Det er i ettertid dokumentert tre gjenværende yngre ulver etter at lederparet ble skutt. Enn så lenge er det uavklart om disse individene fortsatt oppholder seg i området eller har beveget seg bort derfra.
Statsforvalterne i Innlandet og i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus er sekretariat for nemndene. I sin innstilling til vedtak fra i sommer foreslo sekretariatet uttak av Boksjø-reviret. Når et forslag om uttak av et grenserevir kommer på bordet, har nemndene en forpliktelse til å føre dialog med myndigheter på svensk side.
Svensk svar
Derfor foretok nemndene i august en prøvevotering, som bekreftet at nemndene ønsket å vedta uttak av en grenseflokk. Siden har nemndene vært i dialog med de svenske myndighetsorganene Länsstyrelsen i Västra Götalands län og Naturvårdsverket.
Länsstyrelsen i Västra Götalands län har meldt tilbake at de ikke planlegger lisensfelling i Boksjøreviret og at de anser det som uheldig med en eventuell lisensfelling bare på norsk side. Länsstyrelsen har likevel ingen formelle innvendinger mot et uttak på norsk side.
– Det finnes ingen konfliktsituasjoner knyttet til reviret fra svensk side, ettersom reviret ligger i et område som mangler forekomst av tamdyresbesetninger. Ulvene er sky og har ikke angrepet verken tamdyr eller jakthunder i Sverige, heter det i den skriftlige tilbakemeldingen fra Länsstyrelsen i Västra Götalands län.
Seks av de oppmøtte nemndsmedlemmene stemte for vedtaket. Et alternativt forslag om ingen lisensfelling innenfor ulvesona fikk to stemmer, mens et tredje forslag om å bare ta ut Boksjø-reviret, i tråd med sekretariatets innstilling, fikk én stemme.
Utenfor sona
Nemndene i region 4 og 5 har allerede vedtatt ei kvote på 14 dyr i de delene av Akershus og tidligere Hedmark fylke som ligger utenfor ulvesona.
I de andre rovviltregionene, hvor det ikke er noe politisk mål om at det skal finnes ynglende ulv, er følgende lisensfellingskvoter vedtatt hittil:
- Region 1 (Vestland, Rogaland og tidligere Vest-Agder): to ulver
- Region 2 (Buskerud, Vestfold, Telemark og tidligere Aust-Agder): tre ulver
- Region 3 (tidligere Oppland fylke): fem ulver
- Region 6 (Trøndelag og Møre og Romsdal): tre ulver
Lisensfellingsperioden utenfor ulvesona begynner 1. desember og varer til og med 31. mai.