Myndigheter har mistet oversikt over genetikk-ulv som ble flyttet til ulvesona

Bildet øverst i artikkelen viser ulven V1157 i immobilisert tilstand like før flytting 5. april. Foto: Miljødirektoratet / Statens naturoppsyn

Svenske myndigheter har mistet GPS-kontakt med en ulv som har status som genetisk viktig og som ble flyttet fra Dovre til Våler i Solør i begynnelsen av april, for deretter å etablere seg i Sverige. Det melder den svenske nettavisa Siljan News torsdag.

Rovdyr.org har stilt en rekke spørsmål til Länsstyrelsen i det svenske fylket Dalarna, hvor ulven slo seg ned etter at den ble flyttet til et sted i ikke langt unna riksgrensa i Våler i Innlandet. Det er viltmedarbeider Ellinor Theorin, som svarer i en e-post.

– Vi vet ikke hva som har skjedd med GPS-senderen eller ulven. Vi har forsøkt å spore ulven med vanlig VHF-peiling, men har ikke lykkes i å få inn noen signaler der heller. Vi har lett etter ekskrementer i området og funnet en prøve, som vi fortsatt venter på analysresultatet av. Vi vil fortsette å lete etter ekskrementer, og når snøen kommer, begynner vi å se etter spor i området, skriver Theorin.

Stanset lisensfelling

Ulven har fått individkoden V1157 i i den norske forvaltningens overvåkningssystem. Den siste kontakten med ulvens GPS-halsbånd fant sted 21. september. Da var ulven i Mora kommune, øst for tettstedet Venjan.

Ulven ble flyttet fra Dovre av Statens naturoppsyn (SNO) i april etter at den vandret ut fra ulvesona i Norge. Hannulven hadde siden første halvdel av desember oppholdt seg i norlige deler av Innlandet fylke.

SNO fanget inn ulven i Rendalen kommune i desember, satte på den GPS-sender og slapp den deretter ut igjen.

Etter hvert som ulven beveget seg, ble ulike områder utenfor ulvesona unntatt for lisensfelling av ulv gjennom seinvinteren i år. Ulvestammen i Sverige og Norge er kraftig innavlet, og siden V1157 antas å ha vandret inn fra enten Finland eller Russland, er det et forvaltningsmål at den skal få valper som kan etablere seg sør for reinbeiteområdene i Norge eller Sverige.

Antar revirdannelse

I august angrep V1157 sauer i Venjan, noe blant andre Mora Tidning omtalte. En slik hendelse kunne normalt utløst et vedtak om skadefelling, men på grunn av ulvens genetiske status ble søknaden avvist. En spyttprøve fra en skadd sau viste at det var V1157 som hadde vært på stedet, skrev Siljan News i september.

V1157 antas å ha dannet revir. Reviret har fått navnet Ryssflon, til tross for at det ikke er påvist noen tispe i reviret.

– Vi tror at han har slått seg ned i området for å danne revir med en tispe. Vi har ennå ikke fått noe DNA-prøve fra noen tispe, så vi har ikke kunnet bekrefte det, skriver Theorin.

Disse to ulvene ble felt torsdag for å beskytte en hund mot angrep. Foto: Länsstyrelsen i Dalarna

Torsdag ble to ulver felt i påberopt nødverge lengre sør i Dalarna, melder avisa Jaktjournalen. Thorin mener det trolig er snakk om noen andre ulver enn V1157 og den tispa han muligens går med. Den svenske nødvergebestemmelsen omtales ofte som paragraf 28, etter bestemmelsens nummer i den såkalte jaktforordningen.

– De ulvene som ble felt under paragraf 28, var to voksne ulver. Ingen av dem hadde halsbånd, og det var ganske langt unna det området den merkede hannulven har slått seg ned i. Vi tok DNA-prøver av begge ulvene, så vi får se hva analysresultatet viser, skriver Theorin.