De siste dagene har skadefellingspersonell forsøkt å få avlivet en ulv i Rollag kommune i Buskerud.
– Det ser veldig ut som om det er flere individer her i nærområdene, sier Jon Anders Hefte, regional fellingsleder i Hallingdal og Nore og Uvdal, til Rovdyr.org tirsdag ettermiddag.
– Ulven dukka opp på kamera i Rollag lørdag kveld rundt klokka åtte, og så er det et lam som er bekreftet ulvetatt mellom Nesbyen og Bromma søndag morgen. For at det skal være mulig for én ulv, må den ha beveget seg seks mil i luftlinje på åtte til ti timer. Det lar seg neppe gjøre i det terrenget vi snakker om her, legger Hefte til.
Det har vært skader fra ulv i Rollag med ujevne mellomrom siden midten av juni, noe som har resultert i flere vedtak om å kunne felle ulv, framgår det av Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus sitt siste vedtak fra 21. juli. Vedtaket beskriver at minst seks lam er tatt av ulv fram til 21. juli, men at det ved vedtakstidspunktet var minst ti lam som ikke var gjenfunnet.
Hefte kan fortelle at det har vært to skadefellingsforsøk i Rollag nylig, natt til fredag og natt til søndag. I begge tilfeller har rundt 25 personer deltatt, og det er benyttet såkalt løs, på drevet halsende hund.
– Det har vært litt vanskelig. Ulven har hoppet over gjerder og svømt over en elv. Dermed havnet hundene på etterskudd, Under det siste fellingsforsøket var det en grevling som distraherte hundene, sier Hefte.
Lørdag kveld ble ulven fanget opp med viltkamera. Etter den tid er det satt opp flere kameraer, slik at det samlede antall kameraer som benyttes i fellingsforsøkene er kommet opp i over 100 i Numedal og Nesbyen til sammen. To personer har fått ansvar for å sjekke bilder som sendes fra kameraene minst én gang i timen.
Siden sist forsøk i helga har det kommet flere hunder, både sporhunder og løse hunder.
– Nå har vi fire hunder i beredskap. Vi følger med på kameraene og på fugler i terrenget, så satser vi på å komme i en situasjon hvor vi har ferskere spor som hundene kan følge enn hva vi har hatt hittil. Saueeierne er naturlig nok ganske fortvilede for tida, sier Hefte.
Han skryter av saueeierne og deres vilje til innsats og samarbeid. Mange av dyra har radiobjeller, og når bjellene stilles inn til å sender informasjon ofte, kan kunnskapen brukes også av skadefellingslaget.
– Vi har ikke funnet noen døde søyer, bare lam som er mye spist av. Det er heller ingen gjenfunne dyr som bare er bitt og så har ulven gått videre, sånn som er det vanlige når det er ulv i terrenget. Det gir også grunn til å frykte en god del mørketall hva angår skadde lam, sier Hefte.
Også i Rogaland har ulv angrepet sau de siste dagene, skriver NRK. Statsforvalteren i har åpnet for skadefelling etter at til sammen tre ulveskader er påvist i Sokndal og Eigersund kommuner.
Ulven er også observert nær bebyggelse, ifølge rikskringkasteren.