Lisensfelling i gang innenfor ulvesona etter tre ukers venting

Tirsdag klokka åtte var det klart for lisensfelling av ulv innenfor ulvesona. Det skjer etter at Oslo tingrett kom med sin kjennelse i en sak hvor organisasjonene Foreningen våre rovdyr og NOAH – for dyrs rettigheter hadde krevd midlertidig forføyning. Følgelig ble oppstarten av lisensfellingen utsatt med tre uker.

Lisensfellingsperioden for ulv i ulvesonen starter normalt opp 1. januar og kan vare til og med 15. februar. Ulvesona er forvaltningsområdet for ulv i Norge. 

De gjeldende kvotene er to ulver i hvert av revirene Boksjø, Fjornshöjden og Risberget/Ulvåa, altså til sammen seks, melder Statsforvalterne i Innlandet og i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus. Kvotene kan utvides dersom ny informasjon tilsier at det er flere ulver i ett eller flere revirer.

Risberget/Ulvåa ligger i Innlandet, mens Boksjø og Fjornshöjden er grenserevirer delt med Sverige og ligger i Østfold og Akershus på norsk side. Det er ikke vedtatt lisensfelling på svensk side av grensen. 

Vurderer anke

Reaksjonene på tingrettens kjennelse er delt. De to saksøkende organisasjonene vil de kommende dagene vurdere en anke, men er bekymret for at ulvene vil bli skutt raskt og at rettslig interesse dermed vil bortfalle, skriver NOAH – for dyrs rettigheter på sine nettsider.

«NOAH og Foreningen Våre Rovdyr mener tapet i tingretten illustrerer at Norge har mistet forståelsen av hva Bernkonvensjonen innebærer. Tingretten kom til at «Høyesterett selv» må endre sin tolkning, før tingretten kan legge vekt på Bernkonvenjonens sak mot Norge. Det betyr at tingretten toer sine hender, og lar ansvaret for å følge opp Bernkonvensjonen hvile på ideelle organisasjoners evne til å gå til rettssak», heter det på nettsidene til NOAH.

Finansminister og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum ringer Rovdyr.org mandag ettermiddag for å dele sin tilfredshet over tingrettens kjennelse. 

– Det er veldig bra at lisensfellingen kan gå sin gang. Under forrige regjeringsperiode så vi kjempestore demonstrasjoner foran Stortinget mot ulvepolitikken spesielt og rovdyrpolitikken generelt. Parolene den gangen var ikke bare «Nok er nok», men også «Stortingets vilje må gjennomføres». Det som var spesielt den gangen, var at en stor folkemengde utenfor Stortinget krevde at et parlamentarisk vedtak skulle gjennomføres, sier Vedum.

Linjeskifte

Han viser til at forrige regjering, som satt fram til høsten 2021, flere år på rad endret vedtak fra rovviltnemndene som har vedtaksmyndighet for ulvesona. 

– Vi har hørt på rovviltnemndene, i motsetning til Erna Solberg og Sylvi Listhaug. Hvert år under Solberg-regjeringen ville nemndene ha større uttak enn det som til slutt ble iverksatt etter Klima- og miljødepartementets klagebehandling, sier Vedum. 

– Vi har stått på lokalbefolkningens og nemndenes side hvert år. Det er en seier for alle som ønsker en litt mer jordnær ulvepolitikk. Både Emilie og jeg er opptatt av å få fram at ulvepolitikken handler om folk, legger han til, med referanse til Justisminister og partifelle Emilie Enger Mehl. 

I mandagens kjennelse spiller Oslo tingrett ballen over til Høyesterett og Stortinget når det gjelder å vurdere hva slags betydning Bernkonvensjonens nylig åpnede sak mot norsk ulveforvaltning skal få for ulv i Norge i framtida. 

– Vi ønsker lavere bestandsmål for ulv enn det som er i dag og er klar for en ny debatt i Stortinget. Bernkonvensjonen har rettet kritikk mot norsk forvaltning, men samtidig har konvensjonen vedtatt at ulven skal nedklassifiseres fra «strengt beskyttet» til «beskyttet». For regjeringen var det viktig at Norge skulle stemme for å nedklassifisere, sier Vedum.

Under et møte i desember vedtok Bernkonvensjonens faste komité både nedgradering av ulvens vernestatus og å åpne sak mot norsk ulveforvaltning.

Fornøyde utmarksbrukere

Naturbruksalliansen, som samler Norges Bondelag, Norskog, Norges Skogeierforbund, Glommen-Mjøsen Skog, Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk, Norsk Almenningsforbund og NJFF i Akershus til et koordinert arbeid om ulvepolitikk, er også fornøyd med at lisensfelling har startet innenfor forvaltningsområdet.

– Uttaket er nødvendig for å nå de politisk fastsatte mål for bestandsmålet på 4 – 6 ynglinger i 2025. Alliansen er svært fornøyd med tingrettens kjennelse som er helt i tråd med vel etablert rettspraksis og Høyesteretts tidligere kjennelser. Vedtaket vil gi forutsigbarhet og er helt nødvendig for å begrense skader på beitedyr og vilt både innenfor og utenfor forvaltningssone for ulv, skriver Naturbruksalliansen i en pressemelding.