Etter at årets gaupejakt kunne begynne ved månedsskiftet, er det mandag minst 46 dyr som er belastet kvota på til sammen 74 dyr. Tallet er framskaffet ved å legge sammen oppføringer fra Miljødirektoratets oversikt i Rovbase og en oversikt på nettsida til Rovviltnemnda i region 2.
I Lierne kommune i Trøndelag er det felt fire gauper. To av dem er felt av jegere fra gaupejaktlaget i Nordli. Lierne ligger inn mot svenskegrensa. Her har soneforvaltningen lagt opp til at området skal være prioritert til bjørn og jerv, men ikke ha mål om ynglende gaupe. Det har også ført til at det ikke er så mye gaupe, og kvotene for gaupejakta er ofte romslige, forteller den erfarne jegeren Jens Martin Ness.
– Gaupa dukker opp tidvis her i området. Det jaktes ikke så mye i Sverige, og det som kommer hit er dyr som sprer seg fra svensk side. Vi ser det er en veldig stor harebestand for tida, og der det er mye hare, er det også gaupe. Men det er også en del rådyr her i området, sier Ness til Rovdyr.org.
i grenseland
Det er utstrakt samisk reindrift i området, både på norsk og svensk side. Tirsdag i forrige uke var første dag i årets gaupejakt. Jaktperioden for gaupe går fra 1. februar til 31. mars. Skara i Lierne har båret godt med ti til 15 centimeter med løssnø oppå.
– Første jaktdagen var tiårsdagen til den ene hunden min, Rex, så slik sett var det artig å få felt gaupe med denne hunden. Han er en blanding av russerstøver og bluetick, sier Ness.
Jaktlaget som Ness er med på felte ei hunngaupe på drøyt 15 kilo første jaktdagen og en hann på litt over 19 kilo den andre dagen. Begge deler er normal vekt på voksen gaupe.
Ness understreker at gaupejakt i høyeste grad er en laginnsats.
– Den første gaupa hadde vi god kontroll på hele uka før jaktstart. Stedet der den ble felt ligger på en ås, og det går vei rundt åsen, så når det er gode sporingsfohold, har vi også veldig gode forutsetninger. Vi slapp hunden på sporet, og den fikk ganske fort kontakt gaupa med hund. Gaupa ble felt mens den satt oppe i ei bjørk, forklarer Ness.
Den andre jaktdagen var den fem år gamle hunden Theo mer sentral. Theo er en treeing walker coonhound, som er en rase fra USA.
– Her foregikk jakta helt inn mot svenskegrensa. Det er ofte en utfordring å jakte så nært grensa, for gaupa kan jo sjølsagt passere fram og tilbake inn og ut av det området hvor vi kan jakte. Denne gangen hadde vi flaks og vi fikk felt gaupa mens den hadde retning på vei mot svensk side, sier Ness.
Amerikanske hunderaser
Det er gått 16 år siden trønderen kjøpte sin første rovviltstøver. Hundene bruker han på både rev og gaupe. Siden har han jaktet aktivt og husker ikke i farta hvor mange gauper det har blitt opp gjennom årene.
– Det er vel kanskje et tegn på at en begynner å bli gammel når en begynner å tenke på alt en skulle ha skrevet ned, sier Ness spøkefullt.
Det er fortsatt mer enn en måned igjen av gaupejaktperioden. Folk fra jaktlaget er stadig ivrig ute og ser etter gaupe, men når dette skrives kjenner ikke Ness til noen flere gauper i området.
– Hvilke tanker har du når det gjelder forskjellen mellom å jakte gaupe versus annet vilt?
– Det er ikke så veldig ofte det er gaupespor eller observasjoner av dyra. Som regel er det bare noen dager i året du kan jakta gaupe, og det er jo med på å gjøre det mer interessant. Det er få dager og få muligheter. Gaupa kan oppføre seg ganske uforutsigbart, noe som gjør jakta mer spennende. De kan for eksempel klatre opp i tre, springe inn i et berg eller plutselig stikke langt av gårde eller klatre opp i et brattberg for å riste av seg hundene, sier Ness.
Resten av året blir hundene først og fremst brukt til revejakt.
– Andre år har vi vært ute og trent med hundene på gaupespor, men det har vi ikke fått til i år. Min erfaring er at hunderaser av amerikansk blod ikke er like opptatt av harespor som de nordiske støverrasene. Men det er jo mange støvere som er veldig interessert i gaupa. Om det er om hundenes interesse for katter som kommer til syne, eller hva det er, vet jeg ikke. Interessen er det i hvert fall ikke noe å si på, sier Ness.
Mandag var det registrert 23 felte gauper i rovviltregion 6 (Trøndelag og Møre og Romsdal), én gaupe i region 7 (Nordland) og ti i region 3 (Oppland).
12 er belastet kvota i region 2 (Buskerud, Vestfold og Telemark og Aust-Agder). Her er elleve dyr dokumentert felt, mens én er påskutt, men ikke gjenfunnet.
Det er ikke felt gaupe i rovviltregion 1 (Vestland, Rogaland og Vest-Agder), hvor det er kvotefri jakt eller i region 8 (Troms og Finnmark). I region 5 (Hedmark) og i region 4 (Oslo, Akershus og Østfold) er det ikke åpnet for gaupejakt.