Hannulv felt i Søndre Land fredag

Statsforvalteren i Innlandet sendte fredag klokka 19.47 ut følgende SMS på sin varslingstjeneste for store rovdyr: 

«Statsforvalteren ga i dag ca kl.19.00 muntlig skadefellingstillatelse på én ulv øst for Randsfjorden i Søndre Land kommune med bakgrunn i antatt sikkert viltkamerabilde av ulv. Fellingsleder videreformidlet til Statsforvalteren kl. 19.24 at ulven var felt.»

I Statsforvalterens forrige tillatelse til skadefelling, som hadde varighet fra tirsdag fram til fredag klokka 12, står det at to geiter er tatt av ulv på innmarksbeite i Søndre Land kommune for en snau uke siden. Videre har flere sauebesetninger opplevd uro i området til Trevatn beitelag. 

– Det var en veldig effektiv felling, det var lite styr både for ulven og de som var involvert i fellingen, sier Anette Sand, rådgiver ved avdeling arealforvaltning i Søndre Land kommune, til avisa Oppland Arbeiderblad.

Avisa skriver at ulven ble oppdaget på kadaveret etter de ulvedrepte geitene ved 18:30-tida fredag kveld. Ulven var en hann.

Denne ulven ble felt i Søndre Land i Innlandet fredag. Foto: Søndre land kommune

Ulven er den tredje som er felt i Innlandet fylke inneværende beitesesong. I tillegg er en ulv påkjørt i Åsnes kommune i slutten av august. 

Rovdata sendte tidligere fredag ut en pressemelding om at ulvevalpen som ble påkjørt i Åsnes var avkom etter det som etter alt å dømme er en ulveflokk som hittil har vært ukjent for bestandsovervåkerne.

– Siden påkjørselen skjedde i utkanten av området som ulveflokken i Rotna-reviret brukte forrige vinter og relativt nær revirgrensene til naboreviret Kynna, var det naturlig å anta at ulven stammet fra ett av disse to revirene. DNA-analyser gjennomført hos Rovdata viser imidlertid at hverken Rotna- eller Kynna-paret er foreldre til valpen, skriver Rovdata i pressemeldingen.

Petter Wabakken ved Høgskolen i Innlandet mener ulven høyst sannsynlig kommer fra et nytt revirmarkerende par.

– I løpet av mer enn 40 års felles forskning og bestandsregistrering av ulv i Skandinavia, og mer enn 770 påviste valpekull i samme periode, er det aldri dokumentert tilfeller der ulvevalper er født av ulvepar som ikke har etablert revir. Sammen med kunnskap fra forrige vinters registreringer er det derfor mest sannsynlig at foreldreparet til den døde tispevalpen etablerte et revir sist i parringstiden forrige vinter, sier Wabakken i pressemeldingen.