Gårdbruker påkalte nødvergeretten da gaupa kom inn i geitefjøset

21. desember i fjor ble en gaupe skutt i påberopt nødverge inne i et geitefjøs i Vestre Slidre i Innlandet, skriver Oppland Arbeiderblad torsdag

Gaupa hadde kvelden i forveien vært inne i fjøset og tatt to geitekillinger, opplyser seniorrådgiver Ole Knut Steinset i Statens Naturoppsyn (SNO) til Rovdyr.org.

– Tidligere samme dag som gaupa ble avlivet, møtte vår rovviltkontakt gaupa da den sto utafor fjøset, nokså nært bygningen, sier Steinset, som er regionalt rovviltansvarlig i Oppland.

Geiteeieren hadde kvelden 20. desember sett gaupa inne i fjøset. Den kom seg ut gjennom en liten åpning oppunder taket, ifølge Oppland Arbeiderblad. 

– Gaupa klatra inn og ut og gjennom en åpning høyt oppe under taket. Det er ganske spesielt at ei gaupe klatrer inn i et fjøs, og jeg kan ikke huske at det har skjedd noe tilsvarende i min region i løpet av de tolv årene jeg har jobbet her, sier Steinset.

Denne hanngaupa med en vekt på fem kilo ble felt i påberopt nødverge 21. desember i fjor. Foto her og øverst i artikkelen: Statens naturoppsyn

Killingene var omtrent et halvt år gamle, anslagsvis mellom 12 og 15 kilo, ifølge SNO-seniorrådgiveren.

Rovdyr.org har vært i kontakt med Poilitiet i Innlandet, men har i skrivende stund ikke mottatt svar på spørsmål sendt via e-post.

Kommunen og statsforvalteren hadde 21. desember dialog om hvilke tiltak som skulle settes inn, ifølge Oppland Arbeiderblad. Men gaupa kom inn igjen i fjøset før noen tiltak ble iverksatt, og geiteeieren gaupa inne i fjøset.

Gårdbrukeren som skjøt gaupa inne i fjøset ønsker ikke publisitet rundt saken, skriver avisa.

Steinset forteller at han har hatt litt kontakt med i forbindelse med saken, men siden fellingen har skjedd i påberopt nødverge, er ikke saken lenger under SNOs oppfølging. 

– Gaupa ble sendt til obduksjon hos Norsk institutt for naturforskning i Trondheim. Hvis det hadde vært mistanke om fugleinfluensa eller lignende hadde den blitt sendt til Veterinærinstituttet, sier Steinset. 

I desember i fjor meldte Veterinærinstituttet at det var påvist høypatogen fugleinfluensa hos en ung gaupe i Kvænangen kommune i Troms. Den var trolig smittet etter kontakt med syk eller død fugl. Dette er første gang at fugleinfluensa av subtypen H5N5 er påvist hos gaupe.

– Det var ikke noe spesielt med gaupa bortsett fra at den var ganske liten. Ei gaupe i den alderen vil normalt sett ikke være i stand til å nedlegge bytter selvstending. I desember er gaupeungene  mer eller mindre avhengig av mora, og vil ha ganske store problemer med å skaffe seg mat, sier Steinset.

En gaupeunge i desember vil normalt sett være dobbelt så stor som den som ble avlivet i Vestre Slidre, opplyser Steinset.

– Nå som vi er kommet til februar, vil ungene være i ferd med å løsrive seg fra mora, men de går som regel sammen fram til mars eller april. Men det finnes også mange eksempler på unge gauper som jakter rådyr på egen hånd i februar og mars, legger han til.