Fellingslag ber om mer tid og tilgang til løse hunder for å kunne lykkes med ulveuttak

Lisensfellingsperioden innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv går mot slutten. I ett av de tre revirene hvor det er vedtatt uttak, er utsiktene magre for å få til fellinger innen mørket faller lørdag kveld. 

– Vi ønsker en forlenget fellingsperiode og mulighet til å benytte løs, på drevet halsende hund, sier mediekontakt for fellingslaget i Boksjøreviret Roy Yven til Rovdyr.org.

Felling har foregått effektivt i de to revirene Ulvåa/Risberget i Elverum og Fjornshöjden i Aurskog-Høland når det har vært sporsnø, og her er til sammen fire ulver felt i januar og februar. 

I grensereviret Boksjø, som hovedsakelig ligger i Halden kommune, har snøforholdene vært vanskeligere.

– Værvarselet tyder heller ikke på at vi kommer til å få det noe enklere. Det er landets sørligste ulverevir vi snakker om, og vi kan nok trygt si at dette er det mest vriene uttaket innafor ulvesona hittil i historien, sier Yven. 

Mannskapet har funnet spor etter minst én ulv i løpet av ukene som har gått siden 22. januar, da Oslo tingrett åpnet for lisensfelling i forvaltningsområdet.

Lisensfelling innenfor sona skulle egentlig ha begynt 1. januar, men som følge av en rettstvist ble oppstarten forsinket med tre uker. 

Det var organisasjonene NOAH – for dyrs rettigheter og Foreningen våre rovdyr som gikk rettens vei for å få stanset fellingen i de tre revirene.

Dette bildet fra forrige uke er betegnende for forholdene slik de har vært i Boksjø-reviret de siste ukene. Foto: Lisensfellingslaget i Boksjø

I helga kom det litt snø, men ikke nok til at forholdene ble særlig enklere.

– Etter at vi fikk grønt lys til å sette i gang med lisensfelling, har det vært fem døgn med sporsnø. To av disse har det bare vært nok snø til at det er mulig å spore i veiene. Hvis vi hadde kommet på spor der, kunne vi ha forsøkt med hunder i bånd for å få ulvene på beina, men det ville ha vært vanskelig og vi ville trengt en god del ekvipasjer, sier Yven.

Han mener fellingslaget i Boksjø i praksis har de samme betingelsene for å lykkes som et skadefellingslag sommerstid.

– All erfaring fra skadefelling om sommeren viser at det er nødvendig med løs, på drevet halsende hund. 

Løs, på drevet halsende hund er tillatt under lisensfelling av ulv i Sverige, og har blitt et vanlig virkemiddel for skadefellingslag som skal ta ut ulv i beitesesongen.

I fjor åpnet Klima- og miljødepartementet for bruk av løs, på drevet halsende hund under lisensfelling av ulv i Nord-Østerdalen som et prøveprosjekt. Ingen ulver ble felt som følge av dette.

Begrunnelsen for at lisensfellingsperioden avsluttes 15. februar er at ulvene da begynner yngletiden. 

– Dette er en merkelig bestemmelse, for det er jo bare løpetida som begynner da. Det går minst åtte uker etter løpetida før ulvene får valper, og det er ingen risiko for å skyte foreldredyra fra valpene i februar, sier Yven. 

Han trekker paralleller til både bukkejakt på rådyr og elgjakt, hvor regelverket åpner for å avlive dyr i paringstida.  

– Vi håper myndighetene kan gjøre noen enkle administrative endringer, slik at vi kan gjennomføre Stortingets vedtatte ulvepolitikk, sier Yven.

I viltloven, som for tida er under revisjon. står det blant annet at «Bruk av løs, på drevet halsende hund er forbudt unntatt for jakt på hare, rødrev og gaupe. For jakt på andre arter kan direktoratet gi samtykke for det enkelte område.»

Naturbruksalliansen har i et brev forrige uke bedt Klima- og miljødepartementet om å vurdere å forlenge lisensfellingsperioden for ulv i ulvesonen, samt å tillate løs på drevet halsende hund i perioden som gjenstår av lisensfellingen.

– En forlengelse av lisensfellingsperioden til 1. mars vil gi en nødvendig margin for å komme i mål med uttaket og vil ikke komme i konklikt med ulvens ynglingsperiode, skriver Naturbruksalliansen i brevet.

Naturbruksalliansen består av følgende organisasjoner: Norges Bondelag, Norskog, Norges Skogeierforbund, Glommen-Mjøsen Skog, Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk, Norsk Almenningsforbund samt NJFF Akershus.