Like etter nyttår flyttet Statens naturoppsyn to ulver fra Koppang i Innlandet fylke til et sted i grensetraktene mellom Våler og Sarpsborg kommuner i Viken.
Stedet ble valgt blant annet fordi motorveien E18 og elva Glomma ville kunne bidra til at ulvene ble værende der de ble sluppet.
Sist Rovdyr.org stilte spørsmål til Miljødirektoratet om hvor ulvene befant seg 7. januar, var beskjeden at de fortsatt befant seg i gamle Østfold fylke, sør for E18 og vest for Glomma.
Marius Næss forteller til Rovdyr.org at han satt i sofaen med samboeren da han ved 12.30-tida søndag så ulven gjennom vinduet. Han fikk dermed tatt mange bilder.
Han bor like sør for Askim og E18 og øst for Glomma i det som tidligere var Eidsberg kommune, men som for litt over ett år siden ble slått sammen med flere andre kommuner til Indre Østfold kommune.
– Plutselig så vi ulven komme traskende mot huset. På det nærmeste var den vel mellom 25 og 30 meter fra inngangsdøra, sier Næss.
Flyttet for to uker siden
Han forteller det er første gang han har sett en ulv, men at samboeren tidligere har sett ulv et annet sted ikke langt unna.
– Var det en positiv eller negativ opplevelse å se ulven?
– Det var spennende, men ikke videre positivt. Vi har ei lita jente som bruker stedet der hvor ulven passerte som skolevei om morgenen. Så du kan si jeg er skeptisk. Det er et pent dyr, men den er penere når den er utstoppet, sier Næss.
Ulvene ble flyttet fordi den ene av dem, Elgå-hannen, er klassifisert som genetisk viktig i en ellers innavlet norsk-svensk ulvestamme.
Paret hadde etablert revir delvis innenfor og delvis utenfor ulvesonen. Derfor hadde det blitt opprettet en egen beskyttelsessone for ulveparet i Rendalen og Stor-Evdal kommuner utenfor ulvesonen, hvor det ikke kunne drives lisensfelling av ulv.
I desember vedtok Stortinget at vernesonen skulle oppheves, og da bestemte Klima- og miljødepartementet at ulvene skulle flyttes, noe som altså skjedde 3. januar.
Nabo fant spor
Knut Herland er tidligere ordfører i Eidsberg, nå styreleder i organisasjonen Norsk Friluftsliv. Han har også vært leder for Utmarkskommunenes sammenslutning.
Herland har også gjennom mange år vært leder av viltnemnda i Eidsberg, og er en erfaren viltsporer og jeger. I tillegg er han nabo av Marius Næss.
Søndag sporet han minst én ulv på sin sønns eiendom, som ligger like der han selv bor.
– De sporene jeg har funnet ligger rundt 300 meter unna nærmeste bebyggelse. Jeg er litt usikker på om jeg har sporet én eller to ulver. Snøen er veldig løs, og dermed fylles sporene igjen. Det ser ut som ulven har fulgt i sporene av noen rådyr, og sporene går litt inn i hverandre, sier Herland til Rovdyr.org.
Han sier det pleier å bli observert ulv i hans nærområder et par ganger i året.
– Det er ikke så mye skog her, det er mest jorder, og da holder nok ulven seg litt unna. Samtidig er det veldig mye rådyr, som kan trekke ulver til seg, sier han.
Herland har også sett bildene som naboen har tatt og synes det er vanskelig å avgjøre om det er mulig å se noe halsbånd på bildene.
– Det er masse rykter som går, og dem er det nok best å ikke forholde seg til, sier Herland.
Det har knyttet seg en viss spenning til hvorvidt ulvene vil forbli i Østfold-traktene der de ble sluppet ut eller om de vil gå nordover igjen og muligens på nytt etablere seg utenfor ulvesonen.
Elgå-hannen ble i november 2019 flyttet fra Engerdal kommune utenfor ulvesonen til Kongsvinger innenfor sonen. Da gikk han etter kort tid nordover igjen, og slo seg sammen i revir med den såkalte Deisjø-tispa. Om det at ulvene nå er i en parkonstellasjon kan ha en påvirkning på i hvor stor grad de forflytter seg, er uvisst.
Fire kommuner
Hos Miljødirektoratet ønsker ikke seniorrådgiver Kjell Vidar Seljevoll å verken bekrefte eller avkrefte at ulvene har krysset Glomma.
– Jeg kan ikke si noe om om hvor de har vært i helga, men kan meddele at de har holdt seg innenfor kommunene Sarpsborg, Våler, Skiptvet og Indre Østfold siden 4. januar, sier Seljevoll.
Direktoratet følger retningslinjer som sier at de ikke kan gå ut med posisjoner på ulvene i sanntid.
– I folketette områder kan det så klart være noen som ser dyr, sånn er det jo bare, men om de dyrene som er observert er Elgå-hannen eller et annet dyr kan jeg ikke si noe om, sier Seljevoll.
– Generelt kan jeg si at vi ikke har løpende oppdatering av ulvenes posisjoner. Det betyr at vi ikke sikkert kan bekrefte eller avkrefte enhver observasjon, sier han.
– Hvor ofte får dere inn posisjoner på ulvene? Er det én gang i timen, én gang i døgnet? Hva er oppdateringsfrekvensen?
– Jeg kan ikke gå ut med frekvens på oppdateringer fra senderne, men vi kan endre frekvensen etter behov.
Om ulvene beveger seg nordover øst for Glomma og videre øst for innsjøen Øyeren, vil de fort komme inn i områder hvor det for tida drives lisensfelling av ulv i Aurskog-reviret.
– Kan du si noe om hvor langt unna et område med pågående lisensfelling ulvene må være for at fellingen kan fortsette?
– Om lisensfelling skal fortsette vurderes av Statsforvalteren. Vi har god dialog med dem, sier Seljevoll.