Onsdag var siste dagen i ankesaken hvor to menn står tiltalt for brudd på dyrevelferdsloven etter hendelser som fant sted under lisensfelling av ulv i Ulvåa-reviret vinteren 2023. Tre dager var satt av til saken i Eidsivating lagmannsretts lokaler i Hamar i Innlandet.
Rovdyr.org har vært forhindret fra å være til stede i retten de to første dagene, og kommer tilbake med en mer detaljert artikkel når lagmannsrettens avgjørelse i ankesaken er klar. Den kan ventes i månedsskiftet oktober/november.
Hovedspørsmålet i rettssaken er om de tiltalte med forsett eller grovt uaktsomt utsatte en ulv for stor sannsynlighet for unødig lidelse eller ikke. Hendelsesforløpet 7. februar 2023 er grundig beskrevet i artikkelen Rovdyr.org skrev fra tingretten tidligere i år.
De to mennene har anket en dom fra Østre Innlandet tingrett fra februar i år, hvor begge ble dømt til å betale 14 000 kroner i bot, samt at de to ikke får delta i lisensfelling av rovdyr på ett år. I tillegg ble begge pålagt å betale 3000 kroner hver i saksomkostninger. I aktors påstand inngår det også at de tiltalte skal betale saksomkostninger.
Aktor, politiadvokat Einar Gauslaa Bergem, la ned påstand i lagmannsretten om at begge mennene skulle betale 14 000 kroner i bot og at de skulle miste retten til å delta i lisensfelling av store rovdyr i to år etter at en dom eventuelt blir rettskraftig.
De to forsvarerne, Helge Hartz og Jørn Mejdell Jakobsen, krevde frifinnelse av de to mennene.
Den ene av de to tiltalte, en 51 år gammel mann, løsnet fire skudd mot ulven fra rundt 147 meter, mens den andre, en 36-åring, skjøt fire skudd på rundt 191 meters hold. Det ble til sammen løsnet 19 skudd etter ulven februardagen i fjor.
To andre personer har også vært etterforsket av politiet i saken. Den ene fikk saken henlagt på bevisets stilling, mens den andre vedtok en bot for å ha løsnet skudd mot ulven på lang avstand og for å ha avfyrt våpenet mot usikker bakgrunn.
De tiltalte har forklart at det ble løsnet skudd mot ulven tidligere den aktuelle dagen og at jakta dermed var over i en ettersøksfase, hvor jegerne har plikt til å avlive et antatt skadd dyr så fort som mulig, for på den måten avslutte ulvens lidelser. Dermed er det forsvarlig og lovlig å skyte på avstander som ikke ville vært akseptable i en situasjon hvor ulven ikke kan antas å være skadd, ifølge forsvarerne.
Politiadvokat Bergem har på sin side argumentert for at de tiltalte på bakgrunn av undersøkelser som andre i jaktlaget, og som er kommunisert på jaktradioen, at ulven var uskadd da de to tiltalte avfyrte sine skudd.
Siden saken som har gått for retten i Hamar denne uka er en ankesak, er bevisførselen og til en viss grad vitnene de samme som i tingretten tidligere i år. Mest oppmerksomhet var på forhånd viet til ett av aktoratets vitner, nemlig Tor Heiestad, som vant OL-gull i Seoul i 1988 i skyting på løpende villsvin. Han vitnet tirsdag.
Avisa Østlendingen, som fulgte saken alle tre dager i retten, karakteriserte Heiestads vitneforklaring som lite opplysende hva angår spørsmålet om de de aktuelle skuddene var forsvarlige eller ikke.