Disse ulvene lever trygt inntil videre

Bildet øverst i artikkelen viser ulver i Boksjø-reviret tidligere i år. Foto: Privat

Oslo tingrett har stanset lisensfelling av ulv innenfor ulvesona inntil videre. 

Det er organisasjonene Noah – for dyrs rettigheter og Foreningen våre rovdyr som har begjært såkalt midlertidig forføyning overfor Klima- og miljødepartementet. 

Lisensfelling i de tre revirområdene Ulvåa-Risberget, Boksjø og Fjornshöjden skulle opprinnelig ha begynt 1. januar

Rovviltnemndene i Oslo, Akershus og Østfold (rovviltregion 4) og Hedmark (region 5) vedtok uttak i de tre revirene i september, og resultatet av departementets klagebehandling ble offentliggjort fredag.

I kjennelsen bes departementet betale rundt 52 000 kroner i sakskostnader til de to organisasjonene som har gått til sak.

Kan bli skutt

Tingretten har ikke tatt stilling til de to organisasjonenes påstand om at departementets ulvejaktvedtak fra forrige uke er ulovlig, men legger vekt på at det er stor sannsynlighet for at ulvene i de tre revirene vil bli skutt før departementet og de to organisasjonene rekker å møtes fysisk i en rettssal. 

Høyesterett har de siste årene behandlet to saker om norsk ulveforvaltning. I en dom fra 2021 avgjorde Høyesterett at norsk ulveforvaltning utenfor ulvesona var lovlig, mens den samme konklusjonen gjaldt forvaltningen innenfor sona i en dom fra 2023

Disse to rettsavgjørelsene innebærer også at Høyesterett har vurdert den norske ulvepolitikken som innenfor de forpliktelsene som Bernkonvensjonen krever av land som har sluttet seg til konvensjonen.

Siden da har Bernkonvensjonens faste komité åpnet en klageprosess mot norsk ulveforvaltning. Det skjedde i begynnelsen av desember. NOAH var blant dem som hadde klaget inn Norges ulvepolitikk. 

En hovedpåstand i de to organisasjonenes krav om å stanse lisensfelling nå i vinter er at det Høyesterett aksepterte som å være i tråd med Bernkonvensjonen i 2021 og 2023, ikke er det i 2024.

– Vi mener jakten er ulovlig og et brudd på folkeretten, sier Siri Martinsen i NOAH til NRK.

Tingretten skriver også at det er nok tid i januar og februar for departementet og de to organisasjonene å møtes fysisk i retten, før ulvene eventuelt kan felles etter en grundigere behandling i en rettssal. Lisensfelling innenfor sona kan pågå til og med 15. februar. 

SNO i 2022

Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap) uttalte følgende til Rovdyr.org like etter at det ble kjent at Bernkonvensjonen hadde åpnet en sak mot Norge:  

– Det at det er åpnet sak mot Norge får ingen direkte konsekvenser for norsk ulvepolitikk. Regjeringens syn er at forvaltningen er i samsvar med forpliktelser under Bernkonvensjonen. I løpet av det kommende året vil Norge bidra med informasjon, for å underbygge vårt syn om at gjeldende norsk ulvepolitikk er i samsvar med konvensjonen.

Også ved flere tidligere anledninger har Oslo tingrett satt lisensfelling av ulv på vent inntil videre. I 2022 tok den rettslige behandlingen såpass lang tid at Statens naturoppsyn fikk i oppdrag å ta ut restkvota etter lisensfellingsperiodens slutt.

– Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk er kritisk til at Oslo tingrett setter til side Høyesterett, ganske enkelt fordi to organisasjoner ber dem om det. Vi forventer at tingretten får rettssaken unna så raskt som mulig, slik at norsk vedtatt ulvepolitikk igjen kan gjennomføres i tråd med stortingsvedtak og Høyesteretts grundige avklaringer, sier Arve Sætra, styreleder i Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk. 

Ingen domstol

Ingvald Landet, styreleder i Naturbruksalliansen, er ikke overrasket over at NOAH og Foreningen våre rovdyr forsøker å få stoppet forvaltning av ulv i Norge etter at Bernkonvensjonen åpnet sin sak. 

– Likevel må det være lov å si at det er hårreisende av Oslo tingrett å gå til midlertidig stans av all jakt. Det forventes at staten anker denne forføyningen og at tingretten kan gjennomføre forhandlinger umiddelbart slik at lovlige vedtak kan gjennomføres, sier Landet.

Han minner om at Bernkonvensjonen ikke er noen domstol. Derimot er Høyesterett den øverste domstolen i Norge – og sammen med Stortinget og Regjeringen landets øverste statsorganer.

– Det at den stående komiteen i Bernkonvensjonen har åpnet sak mot Norge om forvaltningen av ulv kan ikke ha betydning for vedtaket om å felle de tre revirene. Vi kan ikke slutte å forvalte ulven frem til det foreligger en konklusjon i Bernkonvensjonen, sier Landet.