Et tilstrekkelig stort flertall av statene som er tilsluttet Bernkonvensjonen har stemt for å endre ulvens vernestatus fra strengt beskyttet til beskyttet, skriver Europarådet i en pressemelding tirsdag.
Endringen trer i kraft om tre måneder, med mindre minst en tredel av partene i Bernkonvensjonen protesterer. Dersom færre enn en tredjedel av partene motsetter seg endringen, trer vedtaket kun i kraft for de partene som ikke har protestert, heter det videre i pressemeldingen.
Finansminister og Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum er tirsdag ettermiddag på vei til Rena i Åmot kommune, hvor Innlandet Bondelag har invitert til en feiring av ulvens nye status i Bernkonvensjonen.
– Jeg vet dagens vedtak betyr mye for mange. Jeg har møtt så mange engasjerte mennesker på gårder og grendehus i Østfold, Solør og Østerdalen som har lest seg opp på Bernkonvensjonen og ønsket seg en endring. I dag fikk vi det endelig til! Det er rett og slett en merkedag, skriver Vedum i en SMS til Rovdyr.org.
– Under forrige regjering ble lokalbefolkningen overkjørt og ignorert i ulvepolitikken. Det har Senterpartiet endra på de siste årene. Nå blir det enda enklere framover å prioritere beitedyr og lokalbefolkning, og det er jeg glad for, skriver Vedum.
Elisabeth Gjems er leder i Innlandet Bondelag og driver selv med melkeku nært Rena.
– Det er gledelig at det er blitt et slikt gjennombrudd i Bernkonvensjonen, og vi er glad for at den norske regjeringen har stemt for endringen. Det er ikke sikkert det blir stor forskjell på kort sikt verken i Norge eller resten av Europa, men for vår del regner vi med at det er rovviltforlikene som fortsatt gjelder, og at de står enda stødigere nå. Vi håper også at det på sikt vil bli færre streifulver fra Sverige, sier Gjems til Rovdyr.org.
EUs kommisjonspresident Ursula von der Leyen sier i en pressemelding at nedgraderingsvedtaket er en viktig nyhet for bygdefolk og bønder.
– Vi trenger en balansert tilnærming til bevaring av vilt og beskyttelse av folks livsgrunnlag, sier kommisjonspresidenten.
Stort flertall
Norge og de 27 EU-landene stemte for endringen, sammen med Andorra, Armenia, Georgia, Island, Liechtenstein, Moldavia, Nord-Makedonia, Sveits, Serbia og Ukraina, skriver avisa Svensk Jakt. Dette utgjør til sammen 38 land.
Landene Albania, Bosnia og Hercegovina, Monaco, Montenegro, Storbritannia stemte imot en nedgradering, mens Tunisia og Tyrkia avsto fra å stemme.
Det var nødvendig med et flertall på to tredeler av landene som har sluttet seg til konvensjonen for at vernestatusen skulle endres. Dette tilsvarer 34 stemmer.
Det er EU som har foreslått å endre ulvens status. Bakgrunnen er økende utfordringer i flere europeiske land som følge av større ulvebestander. I september vedtok EUs ministerråd at unionen skulle be Bernkonvensjonens faste komité om å endre ulvens vernestatus i Europa fra «strengt beskyttet» til «beskyttet».
Videre prosess i EU
Selv om det er EU som har kommet med forslaget om en lavere vernestatus for ulven, kommer ikke endringen til å få noen umiddelbar effekt i unionen. Nå venter diskusjoner på EU-nivå om arts- og habitatdirektivet, som implementerer Bernkonvensjonens bestemmelser i EU-retten.
Hvis det blir enighet om et juridisk rammeverk, kan medlemsstater som har oppnådd såkalt gunstig bevaringsstatus for sine nasjonale ulvestammer endre vernestatusen nasjonalt fra strengt beskyttet til beskyttet, skriver den felleseuropeiske jegerorgansiasjonen FACE i en pressemelding.
EU-statene vil fortsatt være nødt til å opprettholde gunstig bevaringsstatus for ulven, men det vil bli enklere å iverksette mer fleksibel forvaltning for å ta hensyn til ulike lokale og regionale utfordringer, heter det videre i pressemeldingen.