Lisensfelling av jerv for 2024 begynte i forrige uke – tirsdag 20. august. Til sammen åpner kvotene i de ulike regionene for at det kan felles 138 jerver i Norge fram til og med 15. februar. Den samlede nasjonale kvoten er noe lavere enn fjorårets, som var på 142 jerver totalt.
Torsdag 22. august ble en jerv felt i Hamar kommune i Innlandet. Dette var en hann på 13,6 kilo, får Rovdyr.org opplyst fra Statens naturoppsyn.
I Grong i Trøndelag opplevde de to kompisene Marius Tømmerås og Haakon Berglund – ved hjelp av den 14 måneder gamle jemthunden Torvspetsens Nocco – sitt første jervefall.
– Vi har holdt på i noen år for å få det til, men det har vært mye stang ut. Det er en ganske krevende jaktform, sier skytter og hundeeier Tømmerås.
– Det er såklart artig og en stor lettelse når det klaffer såpass bra. Men aller mest er det samarbeidet mellom hund og jeger som gjør det artig, legger 27-åringen til.
Jerven, ei tispe på 7,7 kilo, ble felt søndag. Det skjedde etter at jerven ble fotografert på et åte med kamera.
– Jeg har jobbet og bodd her i to år og holdt på med jervejakt siden da. Helt til nå har jervene sprunget unna, men vi har gjort oss mange erfaringer, sier Berglund.
– Vi kom fram til at forpostering var tingen denne dagen, og så skulle Marius slippe hunden. Så jeg la på sprang langt opp i fjellet til en kjent overgang som vi vet jerven bruker, fortsetter 24-åringen Berglund.
Deretter så han det blinke på trackeren, og det blir klart at hunden har gått ut i los.
– Marius ringer og sier hunden er løs. Etter 200 meter ganglos blir stille fra Nocco, og han begynner å kvinke til. Det var tydelig på pipinga at han godt kjente lukta, men ikke så jerven. Så fikk han øye på jerven, og etter 500 meter var det ikke mer bevegelse på trackeren, sier Berglund.
Tømmerås brukte rundt ti minutter på å komme seg til plassen hvor han fant Nocco i stålos og jerven i ei tynn, pistrete gran tre meter over hunden. Jerven ble skutt med hagle på fem meters hold.
– Da vi lyktes ble det jubel og nesten et par tårer, for det har vært mange seine kvelder og tidlige morgener, men veldig mye at vi nesten har fått det til. Det gjelder å være på rett plass til rett tid. Det er ikke mange sekundene en nøler når det kommer inn et bilde på telefonen. Da er det på med jaktbuksa og kaste hundene i bilen, sier Berglund.
– Jerven bruker store områder, og hvis en skal lykkes, så må en tenke litt stort. For vår del har vi ofte trua på postering. En del jerver er godt vant med hunder og da vet de gjerne hvordan de stikker unna. Men i dette tilfellet var det en ung jerv som trolig ikke har møtt en hund før, sier Berglund.
Selv om jervejakta er spennende, er det forvaltningsaspektet som er viktigst for de to jegerne. Både reineiere i Nord-Trøndelag og bestandsovervåkningen melder om uvanlig mange jerveynglinger i Innherred og Namdalen i år.
– Vi hjelper reindrifta, det er mye av både jerv og gaupe i området, sier Berglund.
– Det varmer når du får en hjertelig takk fra en reindriftssame som sliter med store rovdyrtap, sier Tømmerås.
Statistisk sett har Nocco en overbevisende grad av suksess. Mandag var nemlig første gangen hunden ble sluppet på jerv. Med andre ord: 100 prosent suksess!
– Jeg har hatt en gråhund og ei jemthundtispe som vanligvis blir brukt på elg. Med Nocco ble det tydelig allerede da han var valp at han var interessert i rovdyrspor. Så har jeg testet litt med bjørneskinn og lignende. I forrige uke var vi i Sverige og hadde slipp på bjørnejakt, men det endte ikke i felling, sier Tømmerås.
I tida framover kommer Tømmerås til å gruble en del på om Nocco skal bli en kombihund eller en ren rovdyrhund.
– Det er vanskelig å holde dem i form, og det er krevende å ha en spesialisert rovdyrhund i Norge, særlig når det er en spisshund. Det er ikke nok jakt til å få til en godt trent rovdyrhund. Og det er utrolig tamt å bare ha hunden stående også, sier han.
De to jegerne har ingen planer om sette hagle i våpenskapet og vente til neste sesong for lisensfelling av jerv.
– Nå må vi gnu på videre, sier Tømmerås.
– Nå er vi i siget, og det er tre igjen på tildelinga her i området. Det er mye flinke hundefolk i nærheten, så gjelder å holde på, sier Berglund.
Kvoter for de ulike regionene
Det kan felles jerv i alle de åtte rovviltregionene i Norge.
- I region 1 (Vestland, Rogaland og tidligere Vest-Agder) kan det felles inntil åtte jerver uten begrensninger knyttet til dyras kjønn. Stortinget har ikke vedtatt bestandsmål for jerv i regionen, noe som innebærer at det heller ikke er noe politisk mål om forekomst av reproduserende jerv der.
- I region 2 (Buskerud, Telemark, Vestfold og tidligere Aust-Agder) er det åpnet for at to jerver kan felles. Heller ikke her finnes det begrensninger knyttet til dyras kjønn. Det er ikke bestandsmål for jerv i regionen.
- I region 3 (tidligere Oppland) kan opptil ti jerver felles, hvorav maksimalt sju kan være tisper. I de jerveprioriterte områdene nord i regionen kan inntil fem jerver, hvorav maksimalt fire tisper, tas ut. I sørlige deler av gamle Oppland, områder som er beiteprioritert, kan inntil fem dyr felles. Tre av dem kan være hunndyr.
- I region 4 (Østfold, Akershus og Oslo) kan én jerv felles i områder utenfor ulvesona, noe som betyr områder nord og vest i Akershus. Det er ikke bestandsmål for jerv i regionen.
- I region 5 (tidligere Hedmark) kan opptil 35 jerver felles, hvorav 22 hunndyr. Lisensfelling kan foregå i beiteprioritert område, også omtalt som grønn sone
- I region 6 (Møre og Romsdal og Trøndelag) kvota satt til 30 jerver, og 15 av dem kan være tisper. Kvota er delt opp i startkvote og reservekvote, der det i startkvota på 26 jerv kan være 13 tisper. I reservekvota på fire jerv, kan være to tisper. Av startkvoten kan det maksimalt felles seks tisper innenfor forvaltningsområdet for jerv i region 6.
- I region 7 (Nordland) er kvota satt til 15 jerver, hvorav inntil 10 tisper. Det er kun åpnet for lisensfelling utenfor de prioriterte forvaltningsområdene for jerv.
- I region 8 (Troms og Finnmark) kan inntil 37 jerver felles, dyr hvorav inntil 19 tisper, inkludert et samarbeidsområde nord i Nordland. 13 jerver, hvorav inntil 7 tisper kan felles i jerveprioriterte områder, med en fordeling på 7 dyr (3 tisper) i Finnmark og 6 dyr (4 tisper) i Troms.