Fornyet fellingsløyve i Buskerud: – Forferdelig terreng for skadefelling

Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus ga onsdag tillatelse til skadefelling av en ulv i kommunene Øvre Eiker, Flesberg, Kongsberg, Nore og Uvdal, Flå, Nesbyen, Sigdal, Krødsherad, Modum og Rollag, som alle ligger i Buskerud fylke.

En ulv ble fanget opp på et viltkamera i Lyngdal i Flesberg klokka 06.37 tirsdag morgen, forteller Steinar Strøm, som eier kameraet. Han har også gitt Rovdyr.org tillatelse til å benytte stillbildet øverst i artikkelen.

Opptaket viser ulven passere mindre enn 100 meter fra nærmeste bygning. For få år siden ble det samme området benyttet som sauebeite.

– Nå som jeg ikke har dyr på beite lenger, tenker jeg at ulven nok stikker av heller enn å plage meg, men hadde jeg fortsatt hatt dyr, ville jeg vært redd for både bikkjer og sau. Jeg hadde nok vært innmari var for alle uvanlige lyder, sier Strøm.

Ordførere fra til sammen ni Buskerud-kommuner samlet seg tidligere denne uka bak et krav om at Statsforvalteren måtte vedta ny fellingstillatelse i Numedal og Hallingdal, noe som avisa Hallingdølen var først til å omtale. Kravet oppsto etter at et tidligere fellingsvedtak gikk ut mandag og ikke ble fornyet

I vedtaket fra onsdag står det at ulv sist ble påvist fredag 9. august og at det deretter har vært flere døgn uten observasjoner eller funn av nye skader. Onsdag er det «meldt om tydelig uro blant sauene i Bergangsgrend med flere dyr som har trekt hjemover og manglende lam», skriver Statsforvalteren. 

Bratt og skrenter

Onsdag søkte Buskerud Sau og Geit om fornyet fellingstillatelse på ulv. 

«Samlet sett er Statsforvalterens vurdering at det er sannsynlig at det igjen er ulveaktivitet i beiteområdet med økt sannsynlighet for skader. Siden skadene og observasjonene av ulv i den forrige fellingsperioden viser at ulveaktiviteten er spredt over et stort område og at fellingslaget har etablert kameraoppfølging over hele området vurderes det som mest hensiktsmessig å opprettholde samme fellingsområde», heter det i skadefellingsvedtaket.

Regional skadefellingsleder i Søndre Buskerud Haakon Borgen forteller at oppdraget er krevende. 

– Det er et forferdelig terreng, bratt og stup og skrenter over alt. Det er mange steder hvor ulvene kan unnslippe. Dessuten er mobildekningen dårlig mange plasser, sier han til Rovdyr.org. 

Mannskapet kan benytte såkalt løs, på drevet halsende hund til skadefellingsforsøkene. Hundene er både lokale og hentet fra Sverige og fra Østerdalen, forteller Borgen.

Tidligere i sommer har Rovdyr.org omtalt observasjoner som har pekt i retning av at det har vært mer enn én ulv i de aktuelle områdene.

Borgen forteller at det i sommer har vært to ulike anledninger hvor det har vært påvist ulik ulveaktivitet så nært hverandre i tid, men samtidig så langt unna i avstand at det må være snakk om mer enn ett dyr.

– Også Statens naturoppsyn er enig i at det må være mer enn én ulv i fellingsområdet. Du får en klar pekepinn når det blir tatt sau i Modum kommune og Nesbyen kommune samme kveld, omtrent seks-sju mil fra hverandre i luftlinje. Da er det ikke stort annet en kan gjøre enn å legge sammen to pluss to, sier Borgen.

Forståelig frustrasjon

– Det har vært en del diskusjon rundt at skadefellingsoppdraget ikke ble fornyet tidligere denne uka. Sånn som jeg leser diskusjonen, handler den om at folk lokalt mener det er opplagt at ulven fortsatt er i området, men Statsforvalteren venter på dokumentasjon på at den fortsatt er der. Er dette riktig?

– Jeg mottok et vedtak om forlengelse av skadefellingsoppdraget fra Statsforvalteren mandag, men det ble trukket tilbake etter noen timer samme ettermiddag. Såvidt jeg har forstått, var det budsjettmessige grunner til opphevelsen, sier Borgen.

– Har du forståelse for at dette oppleves uryddig fra beitenæringa sitt perspektiv?

– Som skadefellingsleder prøver jeg å holde meg unna politikken knyttet til oppdraget, men jeg kan forstå frustrasjonen til beitenæringa. Det virker som om uttak er eneste muligheten til å få ulvene ut av området. Vi har sluppet hunder på ulvene ved fem ulike anledninger, og de viser ingen tegn til å forlate området, sier Borgen.

I Statsforvalterens fellingstillatelse framgår det at det er samlet spyttprøver fra bitt på sau tatt av ulv innenfor fellingsområdet i Buskerud, men at DNA-analysesvar ikke er klart ennå.

De siste ukene har det vært ulveangrep flere steder i Norge. En tillatelse til skadefelling av ulv er forlenget i Rogaland mandag, og det samme skjedde i Trøndelag tirsdag.

Kommer fra Sverige 

Rovdata har analysert DNA-prøver fra ulvene som er registrert utenfor ulvesonen i Norge i sommer. Resultatene viser at de aller fleste av ulvene kommer fra svenske revir, og flere av dem har tilbakelagt store avstander, heter det i en pressemelding torsdag

I sommer er det fra DNA-analyser påvist totalt åtte ulver på vandring i Norge, hvorav fem hanner og tre tisper.

– Sju av dem er født i svenske revir, mens den siste er født i det etablerte ulvereviret i Østmarka utenfor Oslo, forteller Øystein Flagstad, seniorforsker i Rovdata, i pressemeldingen.