Underfinansiert skadefelling: – Budsjettet er sprengt for lengst

Bildet øverst i artikkelen er fanget med viltkamera i Sokndal 25. juli og viser etter all sannsynlighet den skadegjørende ulven. Foto: Kjell-Ivar Nesvåg

Til tross for at skadefellingsmannskap har sett ulven flere ganger, har det hittil ikke lyktes å felle tispa som de siste ukene har forårsaket skader på beitende sau i Eigersund og Sokndal kommuner i Rogaland. 

Enn så lenge er 17 dyr dokumentert tatt av ulv i de to kommunene – i hovedsak lam, men minst fem er voksne søyer, opplyser Øyvind Nesheim, som er rovviltkontakt i området for Statens naturoppsyn. Fire saueeiere er rammet, forteller han videre. 

Gjennom sommeren har Rovdyr.org skrevet flere artikler om et trekk ved beitesommeren 2024 som har skapt utfordringer, nemlig at ulver dukker opp i områder hvor dyra ikke tidligere har vært så vanlige. Dermed har skadefellingslag mange steder ikke hatt så mange muligheter til å bygge opp erfaringer fra tidligere oppdrag.

Sist gang det var fellingsløyve på ulv i Rogaland var i 2020. Da pågikk fellingsforsøkene gjennom sommeren før ulven ble felt i midten av oktober i Lund kommune, framgår det av miljøforvaltningens oversiktssystem Rovbase.no

– Det er helt naturlig at dersom det aldri er brann i byen din, så får du heller ikke noe godt brannkorps, sier Arve Aarhus, leder av Rogaland interkommunale skadefellingslag. 

– Men jeg synes likevel ikke manglende erfaring har vært noen alvorlig utfordring for oss. Vi har god kontakt med kollegaer i Agder, hvor det mer eller mindre årlig er skadefellinger av ulv. Geografien her i området fører dessuten til at det ofte er skadefellingstillatelser i både Agder og Rogaland samtidig. Det gir gode vilkår for utveksling av mannskap og erfaringer, noe som igjen gjør at vi klarer å opprettholde en skikkelig beredskap, sier Aarhus.

Det interkommunale skadefellingslaget omfatter alle kommunene i Rogaland, og har medlemmer fra de fleste av dem. Dermed har laget tilgang til både lokalkunnskap om hvert enkelt sted og folk med lang erfaring. Under de skadefellingene som har pågått i det siste har laget også hatt tilgang til løs, på drevet halsende hund. Aarhus beskriver nettverket av viltkameraer i området som godt.

Rogaland er sammen med Vestland fylke og tidligere Aust-Agder del av rovviltregion 1. Dette er den eneste av landets åtte rovviltregioner som ikke har ynglemål for noen av de fire store rovdyrartene. Skader fra rovdyr i regionen begrenser seg som oftest til jerveangrep i kommuner som Luster opp mot Jotunheimen og Breheimen eller ørneskader i kyststrøk, som på Fitjar i Sunnhordland.

– Hvis det står på noe, så er det penger. Budsjettet til skadefellinger er lavt i beiteprioriterte områder, noe som vel henger sammen med at det sjelden er rovdyr her, sier Aarhus.

Statsforvalteren i Rogaland har satt en ramme for fellingsforsøket. Den er på 20 000 kroner, som skal gå til økonomisk godtgjøring for dem som deltar. I tillegg har mannskapet 10 000 kroner til dekning av utgifter til for eksempel bilkjøring og telefonbruk. 

Skadefellingsvedtaket fra Statsforvalteren ble fattet 26. juli med varighet til 12. august og gjelder i kommunene Sokndal, Lund, Eigersund og Bjerkreim.

– 20.000 kroner forsvinner veldig fort, særlig når de skal rekke i fjorten dager. Vi bruker de midlene vi trenger og kan ikke gjøre annet enn å satse på at det økonomiske skal ordne seg. Det er dumt at det må være slik, men det blir latterlig å begrense seg til småpenger. Du kan ikke regne med at folk skal være med av ren idealisme, sier Aarhus. 

– Budsjettet er sprengt for lengst, og det vet Statsforvalteren, legger han til.

Flere medier har omtalt at DNA-prøver etter ulveangrep i Eigersund matcher tidligere prøver fra ulveangrep på sau i Øystre Slidre, Nord-Fron og Gausdal i Innlandet. En oversikt over disse prøvene ligger også ute hos Rovdata. Her kan det dessuten leses at ulven er født i Kesberget-reviret i Sverige.