Denne artikkelen er skrevet av Vidar Helgesen, leder i Åmot og Elverum lokallag av Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk og vara til landsstyret i FNR. En versjon av teksten har tidligere vært publisert av avisa Østlendingen.
Hvor går grensen for verdien en ulv koster eller kan tilføre et samfunn ?
Vi har fått et individ med nummer V1157 som er såkalt genetisk viktig. Den har vandret inn fra Sverige ved juletider som ett Jesusbarn for enkelte, og hatt opphold i deler av Østerdalen og Gudbrandsdalen siste tiden.
- Les også: Klava på for ulven V1157
Vandrer den tilbake til sitt opprinnelige hjemsted, så er den bare en uvesentlig vanlig ulv sammen med flere tusen av sine artsfrender. Fra den kom til Norge, så har den herjet og fråtset i villrein på sin ferd. Det startet i Rendalen og området Sølen. Det ble funnet flere reinskadavre i dette området.
Dens bevegelser er strengt hemmeligholdt for allmennheten, men en viss formening om ferden er kartlagt. Senest i dag morges sendte statsforvalteren ut enda en melding om hvordan genvidunderet påvirker lisensjakt utenfor forvaltningsområdet.
I disse dager driver den i et meget verdifullt og sårbart villreinområde. Det gjelder Rondane sør og Sølnkletten. Simlene der begynner å gjøre seg klar til årets kalving. Etter vinterens harde forhold er de sårbare for forstyrrelser i denne perioden. Ved stress kan simlene kaste kalven før fødsel (føde død kalv).
Nasjonalt diskuteres det strenge tiltak for vern av villrein, og det oppfordres til å utøve varsomhet i påskefjellet av mennesker.
Men ulven V1157 får herje vilt i fjellheimen, og ganske sikkert, så jager den villrein og dreper. Mat må den ha, så ulven gjør som den er født til: drepe, spise og yngle.
Ulven er uønsket av mange, nettopp for sin sterke påvirkning for utmarksbruk, og tilfører ikke noe annet enn at den kan gi en varm pelskåpe.
Beitesesongen nærmer seg, V1157 er fredet i sin ferd, uansett om det er ulvesone eller ikke. Det kan fryktes en stygg sti i V1157 sin hemmeligholdte vei fremover.
Så hvor går grensen for hvor mye en ulv er verdt i vårt samfunn?
Bildet øverst i artikkelen viser en ulv i Åmot kommune for noen år siden. Foto: Vidar Helgesen