01 desember 2001

«Ulven» på Langedrag er satt ut

 

Hva kan de såkalte forskerne om ulv? Det må være all grunn til å stille spørsmålet etter de to hendelsene som er rapportert den siste uken: Ulven på Langedrag og ulven i Elverum.


Lars Toverud

Ulven på Langedrag dukker såkalt plutselig opp og søker inn mot inngjerdingen der de andre ulvene på Lange-drag holder til. Den logrer med halen og viser ingen frykt, ingen underdanighet når den kommer inn mot et territorium der en annen flokk har etablert seg, men søker åpenbart selskap. Man skulle tro at lederparet på Langedrag har markert såpass sterkt at det ikke ville være noen tvil om at en genuin, jeg gjentar genuin, ulv ville ha observert det på flere hundre meter og skygget banen. «Vår» ulv har heller ingen frykt for nettinggjerder. Edvin Thorsen som har drevet med ulver i 20 år, er ikke i stand til å se hvilke kjønn dette er, selv om tisper og hanner urinerer ulikt. Den eneste som vet noe sikkert i denne saken, er Foreningen Våre Rovdyr som i Dagbladet uttaler at det er en halvannet år gammel ulvehann!

Hvordan kan de vite det? Hvorfor er den ikke f. eks. to og et halvt år?

Stor må undringen være for disse ekspertene når hannulven i løpet av noen dager skifter kjønn og blir ei tispe. Grunnen: Jo, man har funnet blod i urinen! Ifølge litteraturen får ulven løpetid en gang i året og det skjer i januar/februar. Wabakken skriver i Norges Dyr, Patte-dyrene 1, s.17, at det er lett å følge tisper med løpetid fordi de etterlater urin med blod i som er lett å se på snøen i januar og utover!

Nå skriver vi siste halvdel av november. Wabakken skriver også i samme bok at ulvene er kjønnsmodne 2-3 år gamle. Denne er altså halvannet år (?) og kjønnsmoden (?). Når er det noen som tar til vettet og sier som det er:

Den såkalte ulven på Langedrag er en hybrid som er fostret opp innenfor et nettinggjerde sammen med likesinnede og sluppet ut i nærheten av Langedrag. Nå tror den at det er samme type kamerater som er innenfor gjerdet der som der hun kom fra. Det forklarer oppførselen, det forklarer blodet i urinen, og det forklarer selvfølgelig også hvorfor den ikke blir skutt. Da vil det bli tatt prøver som enkelt vil vise at jeg har rett. Det er også grunnen til at Thorsen ikke får ta den inn i flokken sin. Så langt er vel den flokken renere enn den som er utenfor.

Når representanter for SNO hevder at det er forskjell på ulver utenfor gjerdet og innenfor, er det interessant, fordi der ligger det en erkjennelse av at det som er utenfor ikke er genuine ulver i det hele tatt. Her er det nok å referere til Atndalsflokken, der NINA selv har innrømmet at den besto av hybrider.

Alt dette vet selvfølgelig DN, men hvor lenge skal vi andre gidde å høre på dette tøvet, og hvor lenge skal DN få pøse ut penger på å holde løgnen i live?

Lars Toverud

Adresse:Postboks 40, 7701 Steinkjer
Telefon:975 95 119
Telefaks:74 16 72 99
E-post:aksjonen@rovdyr.org
Hjemmeside:http://www.rovdyr.org