30 desember 2001

"ULVEN" PÅ LANGEDRAG ER HYBRID

 

 

Hva vet de såkalte forskerne om ulv? Det må det være all grunn til å spørre om etter de siste ukers hendelser på Langedrag.


Lars Toverud

Ulven på Langedrag dukker såkalt plutselig opp og søker inn mot inngjerdingen der de andre ulvene på Langedrag holder til. Den logrer med halen og viser ingen frykt, ingen underdanighet når den kommer inn mot et territorium der en annen flokk har etablert seg, men søker åpenbart selskap. Man skulle tro at lederparet på Langedrag har markert såpass sterkt at det ikke ville være noen tvil om at en genuin, jeg gjentar genuin, ulv ville ha observert det på flere hundre meter og skygget "banen". "Vår" ulv har heller ingen frykt for nettinggjerder. Edvin Thorsen som har drevet med ulver i 20 år, er ikke i stand til å se hvilke kjønn dette er, selv om tisper og hanner urinerer ulikt. Den eneste som vet noe sikkert i denne saken, er Foreningen Våre Rovdyr som i Dagbladet uttaler at det er en halvannet år gammel ulvehann!

Hvordan kan de vite det? Hvorfor er den ikke f. eks. to og et halvt år?
Stor må undringen være for disse ekspertene når hannulven i løpet av noen dager skifter kjønn og blir ei tispe. Grunnen: Jo, man har funnet blod i urinen! Dette skjedde i siste halvdel av november! Ifølge litteraturen får ulven løpetid en gang i året og det skjer i januar/februar. Wabakken skriver i Norges Dyr, Pattedyrene 1, s.17, at det er lett å følge tisper med løpetid fordi de etterlater urin med blod i som er lett å se på snøen i januar og utover! Wabakken skriver også i samme bok at ulvene er kjønnsmodne 2-3 år gamle. Denne er altså halvannet år (?) og kjønnsmoden (?).

Når er det noen som tar til vettet og sier som det er:
Den såkalte ulven på Langedrag er en hybrid som er fostret opp innenfor et nettinggjerde sammen med likesinnede og sluppet ut i nærheten av Langedrag. Nå tror den at det er samme type kamerater som er innenfor gjerdet der som der hun kom fra. Det forklarer oppførselen, det forklarer den store gjensynsgleden da den fikk komme inn, det forklarer blodet i urinen (hunder har løpetid 2 ganger i året), og det forklarer selvfølgelig også hvorfor den ikke blir skutt. Da ville det bli tatt prøver som ville vise at jeg har rett. Det er også grunnen til at Thorsen ikke fikk ta den inn i flokken sin til å begynne med. Ikke minst, det forklarer også hvorfor Våre Rovdyr og deres aksjonister kjempet mot å slippe den innenfor gjerdet. Da ville den ved sin oppførsel røpe hele opplegget, vilket faktisk har skjedd. Nå har nemlig Edvin Thorson selv tatt til vettet. I et intervju med avisen Hallingdølen den 29.12 stiller han spørsmålet om ikke ulvetispa er en hybrid?!! Thorson sier at det er noe rart med ulven: den er ikke sky, den har større ører, og den har lengre hale enn ulver.

Hva sa jeg? Trenger vi egentlig å si mer?
Men hva sier nå Morten Kjørstad i DN som i Nationen sier at tispa er renraset, skandinavisk ulv? Hva sier nå representanter for SNO som hevdet i forkant av gjenforeningen at det er forskjell på ulver utenfor gjerdet og innenfor? Det er interessant, fordi der ligger det en erkjennelse av at det som er utenfor ikke er genuine ulver i det hele tatt. Her er det nok å referere til Atndalsflokken , der NINA selv har innrømmet at den bestod av hybrider. Og når Thorson i avisintervjuet hevder det skal være ei tispe med schæferblod i Koppangflokken, så er vel rotet fullkomment? Alt dette vet selvfølgelig DN, men hvor lenge skal vi andre være nødt til å høre på dette tøvet, og hvor lenge skal DN få pøse ut penger på å holde løgnen i livet?

Lars Toverud

Adresse:Postboks 40, 7701 Steinkjer
Telefon:975 95 119
Telefaks:74 16 72 99
E-post:aksjonen@rovdyr.org
Hjemmeside:http://www.rovdyr.org