25 Oktober 2002

Familieidyll i Gråfjell

 

 

Lars Toverud

Avisen hadde for en tid tilbake en omtale av ulvene i Koppangreviret og i Gråfjell, der Wabakken (PW) kommer med en slektstavle for disse ulvene som det i sannhet har tatt tid å fordøye. Han kommer med en rekke overraskende konklusjoner som skal basere seg på upublisert materiale fra Ellegrens store genundersøkelse av ulvene i Norge og Sverige. At det er flere enn meg som detter litt bakover av Wabakkens konklusjoner, blant annet NINA, har jeg stor forståelse for.

Som de fleste vet, dukket det opp et kjønnsmodent par i Gråfjellområde vinteren 2001, merk kjønnsmodent og par. Ikke tilfeldig slo de seg til (ble plassert?) like innenfor ulvesonen, og kom beleilig inn etter at Atndalsflokken ble skutt, og Koppangflokken oppløst.

I sin tid kom Koppang-paret inn tidlig på vinteren 1997, her var det også snakk om et kjønnsmodent par som kom uten at noen hadde sett spor i forkant (kfr. Rapport 8/97).

Wabakken kan nå fortelle at tispa fra 1997 kom sammen med hannen fra Sverige- det har han aldri sagt noe om tidligere. Hvorfor kommer ikke dette frem i sporingene på svensk side?

Og hvorfor fortelle det nå?

Hva mere forteller PW?

-Tispa i Gråfjell er datter til Koppangtispa

-Hannen i Gråfjell er bror til Koppangtispa, dvs den må være født i 1995 eller tidligere i Sverige i et større kull, og etter 6 år har den da vandret over Kjølen og funnet en make i sin søsters datter, eller sin egen niese! Er det ikke flott? Etter 6 år å finne tilbake til sin egen familie? Er det ulveverdens "Tore på sporet" (PW) som har hjulpet til her også?

Men det stopper ikke med dette.

-Gråfjellhannen er onkel til søsterens nye partner! Som også har kommet fra Sverige! Den nye partneren til Koppangtispa er med andre ord sammen med tanten sin!

Dette innebærer at det måtte være minst 3 ulver i det kullet som Koppangtispa i sin tid forlot (ble flyttet fra?) i Sverige. Men nå er altså bror, søster, datter og nevø samlet igjen i en eneste stor og forhåpentlig lykkelig familie etter 6 års adskillelse.

Man kan bli rørt til tårer av mindre.

Nå vil tilfeldighetene ha det slik at jeg har bilder av Gråfjellparet. For det første er de så like av størrelse, utsende, farger og form at de må være kullsøsken. For det andre kan det ikke være 6 års forskjell i alder på de 2 dyrene.

Vi har etterhvert lært å ta ekspertenes såkalte informasjon med stor porsjon skepsis, men dette var faktisk langt over mål, selv fra Wabakken. At journalisten trykket det ukritisk, er enda mer forunderlig.

Nå skal det iallfall bli artig å lese Ellegrens konklusjoner!

Adresse:Postboks 40, 7701 Steinkjer
Telefon:975 95 119
Telefaks:74 16 62 36
E-post:aksjonen@rovdyr.org
Hjemmeside:http://www.rovdyr.org