PRESSEMELDING AURSKOG 27. APRIL 2004 KL 15:00

 

Brennpunkt i dag kl 20:25

FØR SENDING
NRK har sammen med SVT laget en dokumentarserie etter eget sigende om ulv og ulovlig jakt. Programmet har imidlertid en dobbelt agenda. Ved siden av å fokusere på det emnet som markedsfører programmet benytter man muligheten til et dårlig forsøk på å sverte Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk (FNR).

Dette forsøker man å oppnå ved å fremstille leder i Akershus fylkeslag Kåre Holmen som "en fremtredende og respektert mann i rovdyrdebatten" samtidig som at han har "kontakt med krypskyttermiljøet".

Denne koblingen bygger NRK på hemmelig opptak av telefonsamtaler og hemmelig opptak av lyd og bilde i Holmen's private hjem. Dette arbeide er utført med innleid spion fra Dynamic Solutions. I tillegg har tv-stasjonene vært på privat besøk og gjort opptak for åpent kamera.

Holmen er svært forundret over at norske og svenske statseide tv-stasjoner bryter grensene for god presseskikk på denne måten, og at de uten konkret bevis kan fremsette ærekrenkende beskyldninger av dette kaliber. Dette er mer likt et panikkartet forsøk på og ødelegge en seriøs og raskt voksende landsorganisasjon som hevder seg på høyt plan i rovdyrdebatten mener Holmen.

NRK har vært arrogant nok til å tilby gjennomsyn av programmet, men nektet noen som helst endring av innholdet og likeens tilleggskommentar fra Holmen.

 

ETTER SENDING
Folkeaksjonens representant i Akershus, Kåre Holmen hevder å ha blitt fremstilt feil i programmet på to vesentlige punkt:

1) Det var ikke Holmen som henviste spionen til den skogeieren som ble fremstilt i sendingen. Dette avdekkes i sendingen ved at man først hevder at Holmen's navn og skogeierens navn ble oppgitt fra samme kilde, for litt senere å bli fremstilt som at det var Holmen som henviste til skogeieren.

2) Under spionens besøk i Holmen's hjem med skjult kamera var det naturlig å være skeptisk til denne fremmede personens stadige spørsmål for å komme i kontakt med ulvejegere.

Under dette besøket stilte Holmen en del kontrollspørsmål for å finne ut hva denne personen virkelig var ute etter. Et av spørsmålene gikk på om han var ute etter å bedrive lyssky virksomhet. Dette ble så benyttet i sendingen som et bevis i sammenheng med at Holmen refererte til en navngitt person som er offentlig engasjert i ettersøk av skadet vilt og som samtidig er opptatt av ulvens bevegelser i området.
Kontakten ble ikke oppgitt som en referanse til et illegalt miljø.

Med dette hevder Holmen at han har opptrådt riktig også i forholdet som tillitsvalgt i FNR.