Sparbu og Stod
11 Januar 2005

Red:  Åsmund Ystad
Prod:  Lars Erik Brattås

11 Januar 2005

- Kjøttboikott stigmatiserer en hel næring

Rovdyr € - Boikottaksjoner mot norsk sauekjøtt er å stigmatisere en hel næring. Her må også handelstanden gripe inn, mener Odd Risan i Norsk sau- og geitalslag. - Vi krever erstatning dersom kjøttvarer ødelegges, sier Jonny Sørå i Bunnpriskjeden A/S.


Lars Kristian Steen

- Neste uke skal vi kjøre en kampanje på norsk fårikål-kjøtt. Boikottkampanjer mot sauekjøtt i våre 114 butikker vil ikke bli tolerert, sier driftsdirektør i Bunnpriskjeden A/S, Jonny Sørå. Han varsler videre erstatningskrav mot aksjonistene dersom kjøttvarer blir ødelagt, eller må pakkes om, på grunn av klistremerker som blir brukt under aksjonen. Leder i Norsk sau- og geitalslag, Odd Risan, mener Fellesaksjonen for ulv sin nye aksjon, med boikott-klistremerker i frysediskene i butikker Norge rundt, ikke vil få noe særlig innvirkning på salget av sauekjøtt. I går fortalte Nationen om at ulveforkjempere, på grunn av lisensjakta på ulv i Østerdalen, nå slår til i kjøttdiskene med klistremerker der det står: "Norsk lammekjøtt er rovdyrfiendtlig. Kjøp heller noe annet":

 

- Desperat handling

- Handlingen virker helt desperat. Ingen er vel tjent med tilstander der ulveaksjonister roter rundt i matvarediskene?, spør Risan.

Oppfordringen om heller å kjøpe svensk sauekjøtt, mener saue-lederen er svært lite miljøvennlig.- I Sverige har de i dag kun 380.000 vinterfora sauer igjen. Videre er gjengroing av kulturlandskapet et betydelig problem - etter at den svenske rovdyrpolitikken har ført til all saueproduksjon må foregå på innmark - Norske lam er i dag i verdensklasse. Og kjøttproduksjon på beite i fjell og utmark kan knapt bli mer miljøvennlig, mener Risan. Norsk eksport av sauekjøtt er i dag liten. Men muligheter ligger i flere markeder. - Salg av lammekjøtt til Japan og fenalår til Italia er eksempler på dette, framholder Risan.

Åge Simonsen i Norges Miljøvernforbund er skeptisk til en boikottaksjon som vil ramme alle sauebøndene i Norge. - Da er det bedre med aksjoner som rammer den aktuelle gruppa der ulvene oppholder seg - og konfliktene har bygd seg opp. Vi har tidligere samarbeidet med Fellesaksjonen for ulv, men denne aksjonen kan vi ikke kaste oss på sånn helt uten videre, mener Simonsen.

 

- Mangler oppslutning

- I mangel på oppslutning til aksjoner i skogen prøver ulvevennene seg i Oslos butikker, sier generalsekretær i Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk, Åsmund Ystad.

Han mener Fellesaksjonen for ulv og Ener Borg tydelig er frustrert over manglende respons på sin knallharde kritikk av norsk rovdyrforvaltning. - De er fjernere fra innflytelse enn noen gang og de er med stor smerte vitne til at deres skremselspropaganda faller på steingrunn både innad i Norge og i utlandet. Dermed griper de til en slik mediajippo som boikott av sauekjøtt er, mener Ystad.

- Den samme Ener Borg har tidligere truet med rettssak mot myndighetene: For lite rovdyr er en trussel mot hans personlige økonomi på grunn av manglende oppdrag som rovdyrguide for turister. Spørsmålet er om det er miljøvern eller sin egen syke mor han snakker for, spør Ystad.

Adresse:Postboks 40, 7701 Steinkjer
Telefon:975 95 119
Telefaks:74 16 62 36
E-post:aksjonen@rovdyr.org
Hjemmeside:http://www.rovdyr.org