Sparbu og Stod
10 Juni 2004

Red:  Åsmund Ystad
Prod:  Lars Erik Brattås

10 Juni 2004

Edderkoppen som roper ulv

NRK Brennpunkt presenterer ham som edderkoppen i et nettverk av illegale ulvejegere. Økokrim har gitt ham status som mistenkt. Venner av rovdyra hevder han er åndelig leder for en massepsykotisk bevegelse av rovdyrhatere.


Lars Kristian Steen

Mens øst for Glomma er det kronerulling for å hjelpe Norges ivrigste ulvemotstander.

- Jeg er en enkel gutt fra bygda, fastslår Lars Ingar Toverud (61). Vi sitter i hagen hans på Bygdøy i Oslo, og speider opp mot Holmenkollåsen, der Sylvia Brustad og resten av Stortinget nettopp har bestemt at ulver skal få yngle. - Dette viser med all ønskelig tydelighet at ulv er politikk, og bare det. Her er det ikke tatt noe hensyn til miljøvern eller artsbevaring, sier sivilingeniøren og skogeieren. Han har brukt adskillige årsverk, og gjort det til sin livsoppgave, å overbevise oss om at gråbein i Norge er satt ut.

- Ulvene er utsatt av et nettverk av forskere, naturromantikere, politikere og byråkrater. De vil gjenskape Sverige og Norge til Europas eneste jomfruelige villmark og jage bønder og bygdefolk inn i boligblokker, mener Toverud. Og noen tror på ham. Mens forskere, miljøbyråkrater og naturvernere lenge har stemplet sivilingeniøren fra Aurskog som useriøs og som en ustoppelig plage, tar mange folk i rovdyrland ham nå på alvor. Her har han flere meningsfeller enn det offisielle ulvenorge liker å tenke på. Toveruds leserbrev og kronikker i hundretall, med ulveutsetting som tema, har skapt oppsikt, undring og raseri. Kokepunktet ble nådd for få uker siden da Toverud dukket opp som en av hovedpersonene i tv-dokumentaren "Ulvejegerne".

- Hvordan er det å bli fremstilt som hovedmann og edderkopp i en liga med illegale ulvejegere?

- Smigrende. Men dessverre ikke med et snev av sannhetsgehalt. I arbeidet mitt med utsetting føler jeg meg ofte like ensom som de ulvene som blir flyttet inn fra hegn i utlandet til et ensomt liv i ukjent terreng i Norge. For øvrig var Brennpunkt-programmet så håpløst i innhold og form at folk ikke vil identifisere seg med det.

- Hvorfor samler du på vevsprøver fra døde ulver?

- En av mine teorier er at mange av ulvene i Norge og Sverige er hybrider avlet opp i hegn. Derfor er det viktig å få utført uavhengige analyser av de ulvene som har vært og er i Norge. Ulvevevsprøvene, som jeg nå er anmeldt for, er et ledd i disse undersøkelsene. Jeg skriver for tiden en ny bok om utsetting av ulv i Norge. I denne boka griper jeg også fatt i rapportene fra Universitetet i Uppsala om genetikk og går kritisk gjennom disse. Kan vi få fastslått at det er snakk om hybrider, så vil hele korthuset falle sammen. Et kapittel i den nye boka handler om hvor de utsatte ulvene kommer fra og hvilken reiserute de følger. I tillegg er det vel på tide å avsløre hvem som står bak dette? I boka omtales også et 90-talls utsettinger som omfatter mellom 150 og 200 ulver, bare de siste 20 årene. Dette er i hovedsak ulver som er satt ut på norsk side.

- Angrer du i dag på at du i vinter sendte hår fra en død ulv som nyttårshilsen til Børge Brende, med ønske om et ulvefritt 2004?

- Nei, hvorfor skulle jeg det?
I følge rovdyrdebatten på Nationens nettsider er ingen mann i øyeblikket mer hatet og elsket enn nettopp skogeieren på Bygdøy. Toverud er blitt en snakkis som diskuteres og vurderes opp og ned: " Distriktenes frelser - som skal fri bygdefolk fra ulvetrusselen. Tøverud. En martyr eller Jesusfigur med paranoide vrangforestillinger om at ulvene i Norge er satt ut"?. Hundrevis av innlegg og meninger om Toverud har de siste dagene preget Nationens rovdyrdiskusjon. Mange vil ha ham buret inne - først som sist. Fellesaksjonen for ulv og Norges Miljøvernforbund har anmeldt Toverud.

- En bør vel være heller hardhuda for å kunne møte all denne kritikken?

- Må nok innrømme at jeg i perioder føler meg som en ensom og skadeskutt ulv. Men jeg er vant til å jobbe alene, og når jeg vet at jeg har rett, som jeg også har i denne saken, går det greitt. Varm støtte får jeg fra folk på Finnskogen. Der har de sloss mot ulven i snart 30 år - og da kan ikke jeg gi opp etter sju! I tillegg er også skogen min en del av reviret til den såkalte Kongsvinger-Årjäng-flokken, som nå har blitt relativt redusert.

Da den første boka mi om ulveutsetting kom ut i 2001 var det bare jeg som skrev om utsetting, og det var faktisk kun noen få lokalaviser der ordet ble akseptert av redaksjonen. Nå diskuteres ulveutsetting i alle fora og medier. Det er blitt en helt akseptert oppfatning blant folk flest at ulvene er satt ut. Bare forvaltningen driver fortsatt med løgnhistorier, blant annet om utvandrede ungulver. Det er myte nummer en fra det holdet, og benyttes alltid for å forklare hvorfor det dukker opp så mye ulv når beitesesongen starter; - da er det ungulv på vandring. Ingen kan fortelle hvilke flokker de kommer fra og hvorfor skal de på vandring nå, når tispene trenger hjelp for å skaffe mat til valpene?

Det var ingen ulver i skogene den gangen lille Lars vokste opp på det gamle stasjonsområdet i Aurskog der moren var tannlege og faren bankmann. Etter landsgymnaset på Vinstra og NTH-eksamen, har han jobbet som ingeniør i flere land. På småbruket Haukelund i Aurskog i Akershus samler Toverud krefter og engasjement, både til jobb og korstoget mot ulveforvaltningen. Haukelund er også inngangsporten til den 7000 dekar store skogeiendommen som han arvet etter faren sin. I rovdyrkonflikten er Toverud definitivt ingen brobygger - som er spesialfeltet hans som ingeniør. I løpet av sin yrkeskarriere har han prosjektert over 50 betongbruer, fra Andøya i nord til Feda ved Mandal i sør, i tillegg til bruer i Sverige, Bulgaria, Kenya og Thailand, der han også bodde i to år.

- Hva har gjort deg til en av Norges mest aktive ulvemotstandere?

- Starten var vel de døde elgene jeg fant i skogen min i Aurskog i 1997, i tillegg til at bikkja vår ble tatt av ulv i 98. Da var jeg bare 300 meter unna. Det vi fant igjen var ei halv bikkje med en peiler, og masse blodspor i snøen over et stort område. Livskvaliteten har blitt sterkt redusert etter ulvens inntreden. Ulven har ingenting med biologisk mangfold å gjøre, bare biologisk enfold.

- Hva overrasker deg mest i arbeidet med dette sakskomplekset?

- All uredeligheten. Som sivilingeniør - og aktiv i teknisk miljø hele livet, har jeg lært at et tall er tall, og ikke noe vi fusker med. Et forsøksresultat er det det blir. I rovviltmiljøet er svaret gitt først, og så blir alt lagt til rette for at man skal få det svaret man ønsker.

Herunder bruker man bevisst løgn, uredelighet, trakasseringer, mobbing, avlytting og skjulte opptak - ingen knep er uprøvde for å få det slik man vil. Det har jeg ikke minst opplevd i de siste månedene.

Adresse:Postboks 40, 7701 Steinkjer
Telefon:975 95 119
Telefaks:74 16 62 36
E-post:aksjonen@rovdyr.org
Hjemmeside:http://www.rovdyr.org