Sparbu og Stod
05 Mai 2004

Red:  Åsmund Ystad
Prod:  Lars Erik Brattås

05 Mai 2004

Her er NRKs "spioner" i rovdyrland

Rovdyr € Cato Haug (40) og Are Vestrum (40), utpekes som "spioner" med skjult kamera i forbindelse med NRKs avsløring av illegal ulvejakt. Begge nekter å kommentere påstandene.


Lars Kristian Steen

NRK-dokumentaren "Ulvejegerne" har skapt debatt omkring metodene som ble brukt for å lage programmet. I dag utpekes to ansatte i firmaet Dynamic Solutions som NRKs gode hjelpere. Nationen sitter med opplysninger fra sentrale personer i rovdyrdebatten som er blitt oppringt og utspurt av Are Vestrum og Cato Haug. Som oftest har de to presentert seg med sine riktige navn. Are Håvard Vestrum, som opprinnelig er fra Dovre, har i en del tilfeller gitt seg ut for å være sauebonde fra henholdsvis Lesja og Eidsvoll. Ofte har Vestrum gått rett på sak, presentert seg som ulvemotstander, og spurt om hvor han kunne få være med på ulvejakt. Etter telefonavhørene skal NRKs "spioner" så ha avlagt en del av de mest interessante kildene besøk med skjult kamera.

I svenske jegermiljø presenterte Vestrum seg som svært interessert i ulvejakt. Han oppsøkte blant annet et jegerlag over en firemåneders periode, og fortalte da at han samtidig hadde oppdrag med systemutvikling for länsadministrasjonen i regionen.

Militær-utdannelse

Haug og Vestrum har høye militære utdannelser og står bak firmaet Dynamic Solutions. Både Statsbygg, Stortinget, Forsvarets tele- og datatjeneste samt en rekke idrettsorganisasjoner står på kundelista. De to forsvarsveteranene har de siste dagene skapt svært høye bølger i rovdyrdebatten på grunn av sitt samarbeid med NRK for å avdekke illegal rovdyrjakt. Haug og Vestrum blir beskyldt for å bruke militære metoder med infiltrering, avlytting og skjult filming i ulike jegermiljø og hjemme hos personer som har markert seg i rovdyrdebatten.

[En ung Are Håvard Vestrum]

- De har ringt meg direkte masse ganger samt kontaktet andre for å forhøre seg om meg. Cato Haug inviterte meg også på kafé. Som infiltratør fremstod han her som ulvehater, og stilte en rekke merkelige spørsmål, forteller Nils Solberg fra Halden.
- Dette er uetisk og en hekseprosess som ikke hører hjemme i en åpen rovdyrdebatt, mener Solberg, som også er styremedlem i Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk.
- Mange opplever også metodene med skjult filming som et overgrep og komplott fra urbane krefter. Rovdyrmotstandere blir framstilt som tapere og by-land-konflikten vil bare øke etter slike opplevelser, sier Nils Solberg.

Til stede på rovdyrmøter

Vestrum og Haug har også deltatt på en rekke rovdyrmøter samt ulvejaktkursene i regi av Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk. Her har de filmet med skjult kamera. Likeså har de invitert sentrale ulvemostandere på restaurant for å prate om ulvejakt. Her har Haug, utstyrt med skjult opptaksutstyr, igjen framstått som ulvehater. NRKs infiltratører har også tatt fram en flaske med konjakk i håp om at jegerne skulle løsne på tungebåndene.

[bilde av Cato Haug]

I del 2 av "Ulvejegerne" står Haug fram som hissig ulvemotstander når han besøker en tidligere svensk lensmann:
- Den jævla ulven. Vi får ikke skutt ett rådyr, utbryter Haug mens han filmer med skjult kamera, og får svar på tiltale fra hjorteviltjegeren i ulveland.

I programmet "Ulvejegerne" blir Haug og Vestrum filmet bakfra, mens de forklarer hvorfor de har latt seg hyre av NRK til å infiltrere jegernes verden med skjult kamera:
"Jeg ønsker til de grader å ha ulven i vår natur. Og synes det faktisk er både nødvendig - og kanskje også den eneste måten å komme inn i og få vite noe om de miljøene", sier Cato Haug.

Are Håvard Vestrum har følgende forklaring på sin spionering i private hjem og ute i skogen: "For det første er jeg interessert i å finne ut hvor det her egentlig foregår. Hva slags omfang det har. Og jeg er da ikke tilhenger av tjuvjakt".

Adresse:Postboks 40, 7701 Steinkjer
Telefon:975 95 119
Telefaks:74 16 62 36
E-post:aksjonen@rovdyr.org
Hjemmeside:http://www.rovdyr.org