Sparbu og Stod
03 mars 2006

Red:  Åsmund Ystad
Prod:  Lars Erik Brattås

03 mars 2006

Grenseveterinær sperret opp øynene:
Ulveimport fra Baltikum til Norge:
Møtte ulv i transitthallen på Gardermoen

Grenseveterinær Per Ivar Nordbye sperret opp øynene da han i transitthallen på Gardermoen - midt mellom burene med hunder og katter - oppdaget en sprell levende ulv.

Lars Kristian Steen

GARDERMOEN/BARDU: - Det er nok første gang i historien at en ulv passerer gjennom Transitthallen på Oslo Lufthavn Gardermoen. En veldig spesiell opplevelse, medgir Nordbys med et smil. Veterinæren fra Aurskog-Høland hadde kveldsvakt på flyplassen da en stor trekasse med gitter i front ble lempet ut av ruteflyet fra Riga. - Hunder og katter i bur er nok relativt vanlig på flyplassen. Vi har også beslaglagt en god del fugler, krypdyr som guanoer og slanger samt taranteller og andre store edderkopper, men at nordmenn importerer ulver på denne måten er nok uhyre sjelden, innrømmer Nordbye.

- Ikke dopa

- Fikk du undersøkt ulven fysisk?
- Nei, det var nok aldri snakk om å åpne den store trekassen med ulv, så jeg fikk ikke sett på skiltmerkinga dyret hadde rundt halsen. Men i følge papirene, som fulgte ulven, er det snakk om import av ei ung tispe. Alle vaksinasjoner, mot ulike typer bendelorm, rabies og andre sjukdommer, var også i orden, forteller grenseveterinæren. Ulvetispa fra Riga måtte vente over natta på Gardermoen, før hun reiste videre morgenen etter med morgenflyet til Evenes. Etter landing i nord gikk turen videre med bil til Polar Zoo i Bardu, som er importør av tispa.

Flysplassveterinæren opplyser at slike transporter krever bur eller kasser som er så store at dyra kan snu seg og stå oppreist. - Tispa fra Baltikum virka både frisk og våken etter den lange flyturen. Det var heller ikke snakk om at hun var dopa og dyret hadde relativt god plass i buret - og nok med vann, fastslår Nordbye.

 

Stort trøkk

Han opplyser videre at ved import av dyr fra EU holder det at Tollverket på flyplassen kontrollerer skiltmerking og vaksinasjonspapir. - Er det noe som virker galt eller mangler, blir veterinær fra Mattilsynet tilkalt. Men vi klarer nok ikke å avdekke alt som kommer inn i landet av dyr og fugler med fly, fastslår Nordbye.

- En kan jo undre seg på hvorfor en må importere ulv helt fra Riga, så lenge vi har såpass mye ulv i Skandinavia - både i vill tilstand og "overskuddsulver" i dyreparker. Bakgrunnen for importen kjenner jeg ikke. Muligens er det ønske om nytt genetisk materiale, sier veterinæren. Han opplyser at beredskapsvakt for Mattilsynet på Romerike i disse dager også betyr svært mange spørsmål rundt fugleinfluensa. - Vi får også inn en god del prøver av død fugl. Så trøkket er stort når vi i tillegg må ta oss av ulver som kommer luftveien, sier Nordbye.

 

Villmark i fri dressur

Polar Zoo ligger i Salangsdalen i Bardu kommune og reklamerer med verdens nordligste dyrepark og en villmark i fri dressur.

- Ulvetispa fra Riga er nå vel fremme i Bardu. Tispa har det latviske navnet Gaida, er snart to år , og har allerede starter kurtisen med den ene hannen vi hadde igjen her og som heter Nanuk, opplyser daglig leder i Polar Zoo, Sigbjørn Sørensen til Nationen Han forteller at parringperioden for ulvene er i disse dager, og går alt slik de håper og tror, blir det ulvevalper i Salangsdalen i begynnelsen av juni.

- På grunn av veldig stor fare for ulveinnavl har dyreparkene i Europa nå opprettet et eget kontrollutvalg for å kartlegge genmateriale og holde ulvestammene så rene som mulig. Da vi signaliserte behov for ny tispe, fikk vi melding om at det mest optimale for oss ville være å importere et avlsdyr helt fra Latvia, og slik ble det, opplyser Sørensen.

 

- Sjansespill

Han påpeker at det alltid er et sjansespill ved en slik import, og ingen garanti for at kjemien mellom dyra stemmer. Gaida fra Riga har imidlertid funnet ulvehannen, og viser allerede tegn på hengivenhet. - Vi har hatt ulver siden 1994 og mange kull gjennom årene - største kullet var på hele åtte valper, opplyser Sørensen. Han håper på full klaff etter "dameimporten" fra Øst-Europa og at ulveflørten som nå pågår mellom Gaida og Nanuk, på et 26 mål stort dyrehegn i skogene i Midt-Troms, er starten på en helt ny ulvegenerasjon i parken i nord.

Adresse:Postboks 40, 7701 Steinkjer
Telefon:975 95 119
Telefaks:74 16 62 36
E-post:aksjonen@rovdyr.org
Hjemmeside:http://www.rovdyr.org