Sparbu og Stod
02 September 2003

Red:  Åsmund Ystad
Prod:  Lars Erik Brattås

02 September 2003

"Peter og Ulven" skrives om
Clinton og Gorbatsjov vil sette ut ulv

Mikhail Gorbatsjov, Bill Clinton og Sohpia Loren vil ha flere ulver i naturen. De har derfor skrevet om det berømte musikkeventyret Peter og Ulven, som nå skal lanseres over hele verden. Inntektene går til utsetting av ulv.


Lars Kristian Steen

I det tradisjonelle musikkeventyret fanges ulven av Peter og stenges inne i en dyrehage. I den nye, ulvevennlige versjonen slippes ulven fri i naturen. Sergei Prokofiev's musikalske eventyr Peter og Ulven har i mange generasjoner vært uhyre populært hos barna, men definitivt ikke hos ulve-elskerene. Nylig har to av verdenshistoriens mest kjente nålevende statsledere, Clinton og Gorbatsjov, derfor tilpasset det populære musikkeventyret til en mere rovdyr- og miljøvvennlig tid. De to forhenværende topp-politikerne er med på den nye Cd-versjonen av Peter og Ulven som lanseres om få dager, og der inntektene skal gå til Wolf Conservation Center, som har hovedbase i New York og som støtter utsetting av ulv i villmarksområder over hele verden, der gråbein har vært utryddet i nyere tid.

Slipper ulven fri
I den nye utgaven av Peter og Ulven har to av verdens mektigste menn tatt utgangspunkt i den tradisjonelle historien og hovedpersonene, men de har laget en helt annerledes slutt på Peter og Ulven: I Prokofievs versjon fanger Peter en ulv i villmarka og leder en triumferende prosesjon til en zoologisk hage, der ulven blir stengt inne. Dette har, ifølge nyhetsbyrået Reuters, lenge vært til stor irritasjon for musikkelskende miljøvernere med romantiske visjoner om ulv i villmarka. I den nye versjonen, Wolf Tracks (Ulve-Spor), presentert av tidligere USA-president Bill Clinton fanger Peter igjen ulven, men denne gangen angrer han og slipper ulven fri, mens ulven uler et høyt, takknemlig adjø. "Mens han glemmer triumfen, tenker Peter på trær som faller, økosystemet og hver enkelt ulv rundt om i verden som kjemper for å overleve", forteller Clinton. "Tiden er kommer for å la ulvene være i fred", legger ex-presidenten til.

Nye verdier
Den franske komponisten Jean-Pascal Beintus har skrevet slutten på den nye ulve-vennlige versjonen, mens tidligere Sovjetleder Gorbatsjov står for introduksjonen og epilogen: "I Prokofievs klassiske versjon, dominerer mennesket, mens Ulve-Spor uttrykker en helt annerledes verdi med balanse og toleranse. Alle håper på en framtid der disse verdiene lever hver dag", sier Gorbatsjov.

Den italienske skuespilleren Sophia Loren framfører Prokofievs tradisjonelle historie, som følges av Det Russiske Nasjonalorkesteret med dirigent Kent Nagano.

I heftet som følger Cd-en er det også en artikkel som er tenkt skrevet av en ulv: "På vegne av alle verdens ulver, vil jeg takke Kent Nagano og det Russiske Nasjonalorkesteret, Bill Clinton, Mikhail Gorbatsjov og Sophia Loren for å ha kommet sammen, og laget denne plateinnspillingen", skriver ulven.

Adresse:Postboks 40, 7701 Steinkjer
Telefon:975 95 119
Telefaks:74 16 62 36
E-post:aksjonen@rovdyr.org
Hjemmeside:http://www.rovdyr.org