NATIONEN 06-02-2001:

Norsk ulvejakt splitter svenskene

 

Mens svenske riksmedier hisser opp til krig mot Jens Stoltenberg og norsk ulvejakt, samler glesbygden i Sverige støtteunderskrifter og sender blomster til Siri Bjerke.

€ Lars Kristian Steen

Norsk ulvejakt, som nå planlegges i Hedmark, har splittet Sverige - og setter svenske sinn i kok. Nylig slo Sveriges største avis, Expressen, på stortromma, og gikk på lederplass til frontalangrep på norsk rovdyrforvaltning, og alt som er norsk (Jens och vargen.).

- Ulven har slått kjevene om Norge! Hele verden protesterer, slår avisa fast. - Jens Stoltenberg sitter i ulvesaksen, klemt av illsinte sauebønder og opprørte dyrevenner. Antageligvis velger han å roe ned bøndene - den som har sett disse i aksjon vil forstå hvorfor, skriver redaktøren i Stockholm.

Urban arroganse
- Denne urbane, arrogante norgehetsen i svenske hovedstadsmedier skaper sinne og irritasjon på landsbygda i Sverige, sier Nils Bratt i Ed i Dalsland. Han tok for kort tid siden initiativ til en større aksjon som støtter norske myndigheter og Siri Bjerke i hennes arbeid for ulvejakt i Norge. - Lister er nå lagt ut på butikker, kiosker og bensinstasjoner, forteller Bratt, som opplyser at Siri Bjerke vil motta de første tusen svenske underskriftene like etter helga. - Aksjonen startet her i Dalsland, men sprer seg nå til Varmland, Jamtland og andre regioner i Sverige. På oppropet som søta bror nå skriver under i tusentall står det også påført: "Oss bekjent så ble unionen Sverige-Norge oppløst i 1905. Etter det behøver ikke Sverige bry seg med Norge, for Norge styrer seg selv".

Bratt er også leder i distriktsforeningen Glesbygdens Trygghet. - Denne uka har vi sendt blomster til Siri Bjerke og en kaktus med store pigger til vår egen miljøvernminister, forteller Bratt. - I svensk rovdyrforvaltning er demokratiet totalt fraværende, legger han til.

Lynsjestemnig
- Folk i store deler av Sverige rister på hodet over hvordan svensk rikspresse nå "mobber" Norge, sier journalist og forfatter Nils Norlen i Varmland. Han tror svensker flest har stor forståelse for og støtter norsk ulveforvaltning.

I lederartikkelen med tittel Jens och Vargen i avisa Expressen slås det også fast at ingen steder i verden er ulvehatet så sterkt som i Norge. I Norge jakter man på alt, - så hvorfor ikke på ulv?, spør avisa. Det vises også til selinspektør Odd Lindberg som måtte flykte til Sverige og søke "asyl" der, da han viste fram noen avslørende jaktbilder. Redaktøren hamrer videre løs på avisene Glåmdalen og Nationen, og påstår de driver en veritabel hetsjakt mot ulven og at de gjengir hver eneste fabel om Rødhette som de kommer over. Verdens Gang får også sitt pass påpskrevet.

- Når nettavisa til Verdens Gang gjengir Stoltenbergs ulvesamtale i Stockholm kalte den i opphisselse vår Statsminister for Ulv Persson, hvilket nok ikke bare var en freudiansk feilskrivning, mener redaktøren i Expressen.

Han slår fast at ulven er trua av utrydding, og at Sverige på sikt må bygge opp en ulvestamme på 500 dyr, og krever at Norge skal være med i dette arbeidet.

Lars.steen@nationen.no