29 desember 2001

- Blinde ulver er ikke dyremishandling

 

Distriktsveterinær i Øvre Numedal, Johannes Flaat, har tilsyn med ulvene på Langedrag, og var også med på avlivinga av de seks ulvene natt til 22. desember. Han avviser påstandene om at avl som fører til blinde ulvehvalper på Langedrag er dyreplageri.


€ Lars Kristian Steen

- Ulver som går inne i innhegningen, og har hatt synsdefekter, har ikke hatt noen problemer eller vist noen unormal adferd. Det har faktisk vært vanskelig å se hvilke ulver som var blinde, og jeg ser ikke bort fra at vi har hatt blinde ulver før på Langedrag, uten at noen har visst om det. De blinde dyra har fungert greit i flokken og også fått den maten de skulle ha.

- Kommentar til at Norges Bygdevernforening nå anmelder Langedrag etter paragraf 5 i dyrevernloven?
- Jeg har vært oppe på Langedrag veldig mange ganger, og ikke observert noen problem, og jeg har ikke reagert på det dyrevernmessige. Dette kan sammenlignes med blinde kopplam som går i en liten innhegning og får mat og stell. Men jeg skjønner godt at folk stiller spørsmål ved blinde ulver, sier Flaat.

- Burde ikke de blinde ulvene vært avlivet tidligere?
- Vi hadde i fjor tre blinde ulvehvalper som ble avlivet. Hovedhensikten nå var å få inn den nye ville ulvetispa som alfamor. Derfor måtte alle voksne tipser avlives. Derfor tok vi ut to tisper. Av de fem hvalpene i årets kull var to helt blinde og en hvalp var blind på det ene øyet. Disse ble også tatt ut. Av den gamle flokken er det nå bare igjen en alfahann og to hvalper, samt de to ulvene som er sosialiserte. De to tispene som ble avlivet hadde også arveanlegget for synsdefekter i seg. Langedrag har lenge vært på jakt etter et nytt alfapar, sier Flaat.

Han opplyser videre at han er pålagt å være vitne ved alle avlivinger av ulver på Langedrag, og at han fører nøye opp alle ulver som blir fødde eller dør i Naturparken. - Da ryktet om at den ville ulven som dukka opp i ved Langedrag november var rømt fra Naturparken der, kunne jeg således avvise dette ut fra mine bokføringer, sier distriktsveterinær Johannes Flaat i Øvre Numedal. (Nationen).

Adresse:Postboks 40, 7701 Steinkjer
Telefon:975 95 119
Telefaks:74 16 72 99
E-post:aksjonen@rovdyr.org
Hjemmeside:http://www.rovdyr.org