29 januar 2002

Nye ulveangrep i Gudbrandsdalen

 

Lalm (Nationen): "Heidalsulvene" utvider stadig reviret. Ved husveggen til en småbruker i Vågå kastet en ulv seg over saueflokken natt til søndag. Mandag fikk postmannen ved Lalm følge av ulven på ruta si.


Lars Kristian Steen

Ulvene som den siste uka har herjet med folk og fe i Heidal, er nå også blitt svært så "husvarme" i nabokommunen Vågå. - Ulvene virker lite redde for folk, og oppsøker stadig mere folketette områder nord i Gudbrandsdalen, sier postmann Jonny Sandum.

- Jeg var på vei med posten fra garden Enge like nord for Lalm, da jeg fikk øye på ulven ved gjerdet like i kanten av den sterkt traffikkerte riksvei 15 mellom Otta og Stryn, forteller Sandum til Nationen. - Jeg kjørte da svært sakte og ulven gikk rolig ved siden av bilen min langs veien nedover mot Lalm sentrum. Ved krysset opp mot Bårstad og Tolstadåsen, tuslet ulven sakte oppover lia. På Tolstadåsen ble det i helga også funnet et elgkadaver som ulven har forsynt seg av.

- Det kan ikke være normalt at en ulv oppsøker folk og tett trafikk på denne måten, mener postmannen i Vågå.

Ulv i husveggen
Natt til søndag fikk en småbruker - som bor like ved riksvei 15 i Holungsøyene i Ottadalen - også ulvebesøk. - Jeg hadde rundt 30 sauer gående ute om natta rundt bolighuset mitt. Klokka halv tre våknet jeg av et forferdelig bråk. Jeg trodde først det var noen som drep ap med meg. Da jeg gikk fram i kjøkkenvinduet så jeg en ulv som hadde kastet seg over ryggen på en sau tre meter fra vinduet, mens andre sauer hadde rast inn i gjerdet som er festa til husveggen. Ulven prøvde å få sauen i koll og knekt den. Jeg banket da hardt på vinduet, og ulven flyktet over gjerdet. Det var fullmåne ute og det var ikke noe problem for meg å se dyret. Men i en slikt situasjon er det selvsagt det å berge dyra som opptar en mest, sier småbrukeren. Han kommer til å ha dyra inne om natta framover til ulvene er borte fra området. - Blir ulvene ikke skutt i vinter, kommer jeg til å slutte med sau til sommeren, sier småbrukeren, som helst vil være anonym - i første omgang.

Ulv i Vågå sentrum
Natt til søndag ble det også observert ulv ved Vågå sentrum, der det var et større folkemusikktreff i helga. Ved hestesenteret på Sørem, like sør for sentrum, har ulven også spasert, før den gikk på isen under den sterkt trafikkerte Sundbrua og oppover langs Vågåvatnet til Tessand, der den har drept et rådyr i Storviksmarka. Det ble også observert en del elg og rådyr på flukt i lia ved Sandranden i går. Også ved Randsverk ble det i går observert ulv.

Ordføreren i Sel kommune, Ola Svaet (Ap), opplyser til Nationen at de nærgående ulvene er i ferd med å skape betydelig frykt i hele regionen.

- Det kan da ikke være normalt at ville dyr oppsøker garder og tettsteder på denne måten. Jeg får inntrykk at folka i DN, MD og NINA har vært for mye på safari i Afrika, og ikke ser konsekvensene av at rovdyra nå tasser rundt hushjørnene til folk på bygdene i Norge, sier han.

Folk vil flytte
Svaet forteller videre at det har gjort svært sterkt inntrykk når eldre folk og småbarnsforeldre i Nedre Heidal de siste dagene har kommet bort til han og fortalt hvor redde de nå er blitt for å bevege seg ute i området, og at de vurderer å flytte på grunn av ulven.

Erling Lusæter i Heidal opplyser at ulveobservasjonene nå strømmer inn fra hele regionen. - Jeg ser ikke bort i fra at det kan være minst fem ulver i området vårt , sier han.

I går fikk Sel kommune beskjed fra DN om at de holder fast på vedtaket om å si nei til felling av skadeulv i Heidal. - Nå må den politiske ledelsen i Miljøverndepartementet skjære gjennom tvert, og åpne for jakt på de ulvene som beviselig har kastet seg over saueflokker både i Vågå og Sel kommune, mener ordfører Ola Svaet og Sps gruppeleder i Sel, Erling Lusæter.

Adresse:Postboks 40, 7701 Steinkjer
Telefon:975 95 119
Telefaks:74 16 72 99
E-post:aksjonen@rovdyr.org
Hjemmeside:http://www.rovdyr.org