Denne artikkelen er hentet fra den russiske avisen ”Argument og fakta” № 49 (1102), 05.12.2000. Link: http://www.aif.ru/aif/1102/07_02.php
Oversatt til norsk av Elena Samorodskaya

Ulver
– grå invasjon

 

 

I år 2000 nådde antallet gråulv i Russland 50 300. Sist det var så mye ulv var mot slutten av 50 årene. Bare registrert tap som ble påført landets økonomi utgjør 70 millioner rubler, og 12 millioner rubler går til ulvejakt. Slik trist statistikk gav statssekretær i naturforvaltning i den Russiske regjering Aleksander Tihonov.

Andron Oglanov, Elista Kalmikia

Kalmikia-området: kl.8 på morgenen. Vi står opp. Kontrollerer våpen og setter oss i helikopteret Mi-2. Det brukes ikke vanlige kuler til ulvejakt, men blyhagl som øker treffsannsynligheten flere ganger.

Hovedprinsippet for ulvejakt er; hold deg så nært som mulig til dyreflokker, bondegårder og vannkilder. Ulven holder seg som regel i nærheten. Vi flyr mot en liten sajgakflokk og ser med en gang et ulvepar. Det bekrefter det som ble sagt av formann for Kalmikias jaktekomite Boris Sapronov. Ulven er ikke lenger redd for verken mennesker eller helikoptre.

Kjøttfortærere

Korjakia og Kalmikia er kjente som steder hvor de fleste ulver lever. Oftere og oftere angriper ulven der ikke bare husdyr, men mennesker også. ”Grå rovdyr” formerer seg med skremmende hastighet. Men ikke bare der. Til og med i Moskva. I Moskvas skoger går nå flere hundre av disse farlige dyrene. Store ulveflokker blir observert i skogs- og steppe- områder i Voronedg og Lipetsk.

Notat: En voksen ulv må spise ca 5 kg kjøtt per døgn. Det betyr at hele ulvestammen i Russland fortærer ca 18,5 tusen tonn kjøtt per år. Det er ca 400 jernbanevogner. Ulven er en lystmorder, og dreper mer enn den har behov for. Derfor kan noen få ulver drepe flere hundre sauer på en gang uten å smake på kjøttet.

Skyting

Å jakte ulv med et helikopter er ikke lett. Man må manøvrere likt med rovdyret. Da får jegeren bedre muligheter til å sikte og treffe med det første skuddet, slik at dyret ikke lider unødig. Endelig kom vi til rette posisjon. Ulven er i sikte. Den er veldig lik en stor hund som logrer vennlig meg halen. Men i motsetning til hunder er ikke logring tegn på vennskap. Det betyr uro og opphisselse. To skudd og ulveparet er avlivet.

Å skyte dem er den eneste effektive måten å regulere antallet ulver. Dessuten behøver man ikke å søke lisens. Tvert imot, du kan tjene på det. Skuddpremien for et hunndyr er 800 rubler og 600 rubler for et hanndyr. Ulvejegerne må bruke sine egne biler og snøskutere for å jakte ulv. Å bruke fotsaks er ikke lov.

I skogsområdene dreper ulven mest villsvin og elg. Dessuten dreper de nådeløst hunder og liker hundekjøtt veldig godt.

Noen ord for ulv

Ingen sa noe pent om ulv i Kalmikia. Men i Moskva er enkelte for ulven. En fagutdannet spesialist i ulvebiologi Vladimir Lobatcev fortalte:

Ulven regulerer antall kløvdyr – rådyr, villsvin, ofte elg og hjort. Ulven dreper også hare og rev. Det høres kanskje banalt ut, men ulven er sanitær i skogen. Det finnes observasjoner om at ulv kjenner igjen lukten av syke dyr og jager dem.

Ja, slik er teorien. Men reelt liv viser noe annet. For ikke lenge siden bad innbyggerne i en landsby i Rostov-distrikt om hjelp. Hver natt drepte ulven rundt 50 sauer i deres fjøs. Saueflokk på 2000 dyr ”smeltet som snø om våren”. Hva kan gjøres i slike situasjoner? Ulven er vanskelig å forhandle med…