Oppdatert
28 januar 2002

Adresse:Postboks 40, 7701 Steinkjer
Telefon:975 95 119
Telefaks:74 16 62 36
E-post:aksjonen@rovdyr.org
Hjemmeside:http://www.rovdyr.org

Tidligere saker - 2001

20092008200720062005200420032002

Canadiske myndigheter advarer mot sultne rovdyr:

Innbyggerene i den Canadiske småbyen Banff har de siste vintrene fått føle konsekvensene av en feilslått rovdyrpolitikk. I den nærliggende Banff nasjonalpark har en sterkt voksende bestand av rovdyr desimert bestanden av elg og andre byttedyr så kraftig at det ikke er nok til å forsørge rovdyrene over vinteren. Desperate av sult trekker rovdyrene inn til byen for å rote søppelkasser, drepe katter og hunder og finne annet som kan stagge sulten. Resultatet er rovdyr som har mistet sin naturlige skyhet for mennesket. Det har flere tilfeller av angrep på mennesker, forrige vinter ble en kvinne drept av en Puma (Cougar).

Denne situasjonen har oppstått fordi en vettlaus forvaltning har byggd opp en rovdyrbestand som er større enn naturens bæreevne. Istedet for å redusere bestanden til et bærekraftig nivå legger forvaltning byrdene over på befolkningen som får beskjed om å holde seg inne, passe på barna, osv. Parkvokterene drar rundt på skolene og underviser barna om hvordan de bør oppføre seg når de møter rovdyr.

Banff residents warned about ravenous wolves and cougars coming to town
Children told not to play in the woods alone

“Don’t run away, you don’t want to initiate a predator response,”
“Two little kids, that’s no protection against cougars,”


Hjem til jul

En gang for ikke så lenge siden streifet en ensom ulv rundt i den ville kalde skogen. Så en dag kom den fram til en gild gard med mange hus, der bodde det en ulvefamilie. Familien tok vel imot ulven og ba ham inn, men bonden på garden fikk ikke åpne døra og ulven måtte stå utafor og se inn på den lykkelige familien. De som styrte landet sendte noen karer som prøvde å skremme ulven, men denne ulven var ikke redd svensker med knallskudd. Etter skremmerene kom ulvevennene som ville skyte ulven, da ble ulven redd, men den synes den hørte heime på garden og ble. Dagene gikk og jula nærmet seg, ulven gruet seg for å feire jul alene i den mørke skogen. Da kom den mektige julenissen og befalte bonden å åpne porten for ulven og sleppe ham inn. Det gjorde bonden, nå er ikke ulven ensom lenger, den slipper jakten, de lange klyvene over vidda, valgene, den plagsomme friheten.

Sånn gikk det, i denne historien var det plass i herberget. Vi på rovdyrsiden ble rørt og ønsket å vise oppmerksomhet ved å legge ut et bilde av en annen lykkelig ulvefamilie samlet rundt julegrana. Denne familien bor i en amerikansk dyrepark, og da de slemme ulvevennene så hilsenen ble de sinte og sladret til den snille mannen som eier ulvene på bildet. Han ble sint og sa at vi måtte ta bort bildet, det har vi gjort. Kanskje til minne om de seks ulvene som måtte bøte livet for å få plass til den ene.

Tillatelse til å sette ulv i innhegning – omgjøring av eget vedtak

Hjem til jul! - av Lars Toverud
Anmeldt for dyremishandling

Edvin Thorson:
– Jeg er en gang kåret til «Årets dyrevenn» av World Wildlife Foundation.
- Det er mye hysteri om innavl. Det foregår i stor grad ute i naturen, der den sterkestes rett gjelder.


Segur_tmb Etter angrepet på en gjeter i Isola

Truer ulven mennesket?

I rovdyrdebatten er det endel påstander som stadig blir gjentatt fra rovdyrelskerenes side. En av disse er at problemer og motstand mot å ha store rovdyr i et område er et særnorsk fenomen. Likeens er forestillingen om ulvens ufarlighet dypt forankret.

Denne artikkelen forteller om den franske gjeteren Aimé Ségurs som ble angrepet av en ulvtispe og to valper. Ségurs hunder klarte å jage vekk ulvene, men han ble alvorlig kvestet og måtte ligge flere uker på sykehus.

Vie Agricole: Truer ulven mennesket?
BBC - French shepherd 'mauled by wolves'

Rundt om i verden er det nok flere som har opplevd episoder som ligner denne. Men folk i bygdene som har problemer med rovdyr har ikke de store internasjonale netteverkene som formidler nyhetene. Tvert imot så står de imot noen av de mest omfattende nettverksorganisasjonene som finnes, den internasjonale miljøvernbevegelsen. Disse organisasjonene har i samarbeid med forvaltningen klart å kontrollere mye av informasjonstilgangen. Uønsket informasjon blir filtrert ut, et eksempel er at når svenskene søkte informasjon til sin "Rovdjursutredning" så hentet de opplysningene om ulv i Russland fra WWF (World Wildlife Found). Representanter fra andre land kan fortelle at de blir fortalt at i miljølandet Norge lever husdyr og mennesker harmonisk sammen med rovdyra...

Folkeaksjonen ønsker å utfodre mytene og isolasjonen, derfor oppfordrer vi alle som har informasjon om rovdyrsituasjonen i andre deler av verden om å kontakte oss:

A Tuscan shepherd attacked by a pack of wolves
- en lignende episode fra Toscana (Italia), hvor utsatte ulver skaper alvorlige problemer for lokalbefolkningen. Ulvene har også krysset seg med hunder, og situasjonen er ute av kontroll med flokker av hybrider som herjer. I Sverige frykter man man en lignende situsajon etter at 28 store hunder av blandingsrase rømte fra en kennel i Jamtland for tre år siden. Mange av disse hundene har klart seg, og dannet flokker. En tispe med hvalper er rapportert nær Norskegrensen.

Förvildade hundar gäckar jägare
Han ska döda vildhundarna

- bruk rovdyrsiden som startside

Om ulv og elg II

Vi har alle våre ulveforskere, Wabakken er en av våre. Svenskene har mange, en av dem Camilla Wikenros fulgte etter en ulveflokk i 97 dager, og kom tilbake med nyvunnen respekt for ulven. Flokken hun fulgte besto av en enslig hanne med tre hvalper. Hannen jaktet alene og hadde ingen problem med å skaffe mat til flokken. De fleste elgene la ulven ned etter en kort spurt, og den lyktes i bortimot seksti prosent av forsøkene. Camilla Wikenros kunne også slå hull i myten om at ulven tar ut svake dyr:

"- Vargen är en så skicklig jägare att den inte behöver koncentrera sig på sjuka djur"
Falu Kuuriren - 97 dygn i vargens spår

WWF-Norge tviholder på Hollywoodversjonen:

"Ulven jager som oftest i flokk, og velger ut de svakeste individene blant byttedyrene, en taktikk som påvirker hjorteviltet langt mer positivt enn som følge av menneskelig forvaltning."
WWF-norge Ulv, Canis lupus

- meld deg inn i folkeaksjonen her

GundeOm ulv og hund

Hund og ulv er nært beslektet, så nært at mange ulver oppfatter hunder som inntrengere som må drepes for å forsvare reviret. Følgen av dette har mange hundeeiere fått erfare. Jakthunder forsvinner og blir funnet igjen maltaktrert. Kjæledyr og gårdshunder blir angrepet. Jakt, turer i skog og mark med bikkja og andre aktiviteter som mange setter stor pris på begrenses sterkt i ulveområder.

Folkeaksjonen har laget en oversikt over hunder som er drept eller skadet av ulv siden midten av nittitallet. Lista er ikke fullstendig, så vi trenger din hjelp til dokumentere en av følgene av dagens rovdyrpolitikk. Har du opplysninger om tidligere eller nye angrep av ulv på hund setter vi pris på at du sender en melding til : aksjonen@rovdyr.org

Hunder drept av ulv fra 1995 til idag


Om ulv og elg

Ulveforsker Wabakken er ute med helikopteret igjen. Denne gangen er det gråbeinparet på Gråfjellet i Åmot han jager, foreløpig uten resultater siden ulvene har lært seg å unngå helikopter etter sist vinters merking. Wabakken kan også fortelle at Gråfjellparet tar mye mer elg enn man tidligere har antatt.

Så langt tyder alt på at Gråfjellparet tar mer elg enn det som tidligere er registrert i verden. Hvis man sammenlikner data fra Nord-Amerika, så tar Gråfjellparet dobbelt så mye elg i løpet av en vinter.

Østlendingen: Ulvene gjemte seg for forskerne.

- bruk rovdyrsiden som startside


Vargmannens testamente:
Svenske skogeiere satte ut ulv? Vargmannens testamente

I den nyutgitte boken "Vargmannens testamente" kommer den svenske jorunalisten Nils Norlèn med tildels sensasjonelle opplysninger om utsettinger av ulv som skal ha foregått i Värmland på begynnelsen av 80-tallet. En av kildene i boken den etterhvert mytiske "Vargmannen" sier at han i 1979 fra sin arbeidsgiver "ett skogsföretag i Värmland" fikk oppdrag om å forberede utsetting av ulv. Skogforetaket ønsket å sette ut tre hannulver fra dyreparker for å holde elgstammen nede for å minske beiteskadene på skogen. Etter hvert kom andre interesser inn i bildet og det som i utgangspunktet skulle være tre hannulver ble til den ulvestammen vi har idag.

Varmlands folkblad: - Vargen planterades in. - med brev fra "Vargmannen"
Varmlands folkblad: - Hoppas att boken ger eld på vargdebatten
Svensk TV4: Vargen i Värmland blev inplanterad? [Real Video]
Utsetting av ulv i Norge og Sverige 1976-2001, et 25 års jubileum - Fra Lars Toveruds bok

"Vargmannens testamente" vil være i salg hos Bjørkelangen Bok og Papirhandel i løpet av to uker, sammen med Toveruds bok.


flaggenNils Solberg fra Folkeaksjonen deltok på ulvemøte i Sverige forrige tirsdag.

- Vargen äter barn! Det var de tre orden som fick vargdebatten i Skåne i går kväll att tända till. Norske vargexperten Nils Solberg från Halden skrädde inte orden. Han delgav sin och norska vänners oro över att behöva leva i ett vargrevir.

Les mer i Borås Tidning: Vargen lockade fram känslorna
Hallands Nyheter: Håller vi på at tappa kontrollen


Vart du skræmt no?

Svensker skal skremme ulven
Trondheim (ANB): Naturforvaltningen leier inn profesjonelle rovdyr-skremmere fra Sverige for å fjerne plagsomme ulver ...

De svenske skremmerne og deres kolleger i vargprosjektet regnes blant de fremste eksperter i verden på ulvenes adferd. DN har i flere år samarbeidet nært med det svenske forskningsinstituttet. Det resulterte blant annet i en vellykket skremming av en bjørnebinne i Lierne i Nord-Trøndelag. Norske ulver er derimot aldri før blitt utsatt for profesjonell skremming.
Les hele meldingen

Radiomerket ulv nekter å gå.
Ulven holder stand.
Ulven merket og skremt.

Den såkalte profesjonelle og vellykkede skremmingen av bjørnebinna i Lierne i sommer førte bl.a. til at NINA (Norsk Institutt for Naturforskning) fraskrev deg det vitenskapelige ansvaret for den radiomerkede bjørnen, i protest mot den måten bjørnen ble behandlet på etter en lang rekke mislykkede forsøk på jaging.

slagSelv om de ansvarlige har uttalt at de er forberedt på å måtte gjenta skremmingen flere ganger, ringer det en bjelle som sier oss at dette ligner besynderlig på forsøkene på å skremme vekk den radiomerkede Arvaslibinna i Lierne tidligere i år. Fra juli måned og til til Arvasslibinna gikk i hi, ble den en rekke ganger forsøkt skremt vekk fra grenda Inderdalen i Sørli. Og selv om det ble forsøkt med alt fra nyttårsraketter, hunder, manngard, fly og helikopter og til sist isbjørngranater avfyrt under buken på binna, kom den alltid tilbake i løpet av kort tid. Dette var i følge DN og Miljøverndepartementet helt normal adferd for en bjørn.

Den intensive jagingen førte til at Dyrevernsnemda i Lierne begynte å interessere seg for bjørnens velferd. Les mer i Trønderavisa 27.08.2001: «Bjørnemishandling» i Lierne Les også "Raketter mot Arvassli-binna" fra NRK Nord-Trøndelag 10.09.01 og "Jakter bjørn med granater" fra Nettavisen


 

- Ingen katastrof om några vargar skjuts i Norge

Det menar Olof Lidberg vid Grimsö forskningsstation

Les mer i Østersundposten


Sosialistisk VenstrepartiBløff om rovdyr-vedtak

Stortingsrepresentant Inge Ryan (SV) har ikke fått gjennom vedtak i Nordisk Råd om at Norden skal være felles forvaltningsområde for de fire store rovdyra, pluss ørn. Slik sett er ikke vedtaket verdt papiret det står på.
Les mer i Trønderavisa 12 november

Utspillet i Trønderavisa 1 november- Norden blir ett rovdyrområde

Dagsavisen 1 november - SV vil ha ny rovdyrlinje


Landbruksdepartementet

 

Beiteforskriften lagt på is

På en presselunsj i forbindelse med Småbrukarlagets årsmøte opplyste landbruksminister Lars Sponheim at dyrehelsetilsynets forslag til nye beiteforskrifter er lagt på is inntil neste års stortingsmelding om dyrevern.

Dyrehelsetilsynets forslag ble sterkt kritisert fordi det ville ført til at beitebruk i rovdyrområder ble rammet av dyrevernloven. Mange så også på det som et snedig forsøk på å snike inn en endring i rovdyrpolitikken gjennom et tilsynelatende godhjertet forslag.

UTKAST TIL FORSKRIFT OM HOLD AV SMÅFE PÅ BEITE - fra Landbruk og Rovdyr" forberedelser - Stortingsmelding om dyrehold og dyrevelferd.
Mener ny forskrift truer sauenæringen
Forskrift om hold av småfe på beite. Manglende hjemmelsgrunnlag for forskriften. - fra bøndene til Bjarne Håkon


midtskogLærenemme ulver

For et par uker siden var det en større mediebegivenhet da en ulv måtte ha hjelp av en gjeng miljøbyråkrater for å finne veien ut av en el-gjerdet innhegning den hadde kommet seg inn i.

 

(Foto: Stein Berg, Østelendingen)

Nærkontakt med ulv.  NRK Hedemark
Jaget ulv på Midtskogen gård. Hamar Arbeiderblad

Denne erfaringen ser ut til å ha utvidet ulvenes kollektive bevisthet. Forrige uke tok en eller flere ulver seg ut av en "ulvesikker" el-gjerdet innhegning på en gård i Råde etter å ha drept fire og skadet syv sauer. Fem sauer måtte slaktes på grunn skadene.

Til Fredrikstads Blad sier skogmester for Moss, Rygge og Råde, Bjørn Pettersen:
– Det spesielle i dette tilfellet er at ulven har tatt seg over det strømførende gjerdet som går rundt hele innhegningen. Dette er veldig uvanlig, veldig, atypisk.

Sauer bitt til døde i Råde.  Fredrikstad Blad
Ulv bak sauedrap Fredrikstad Blad


Samarbeidsregjeringen

Sagt om rovdyr i Sem-erklæringen:

..legge frem en stortingsmelding om rovdyrforvaltningen. Målsettingen for en ny gjennomgang må være å utvikle en politikk som gjør det mulig å kombinere levedyktige rovdyrstammer med utnyttelse av utmarksressurser.

Les hele miljøkapitlet her:


Børge Brende Gratulerer med utnevnelsen.

Folkeaksjonen for en ny rovdyrpolitikk gratulerer Bjørge Brende med utnevnelsen til ny miljøvernminister i Samarbeidsregjeringen Bondevik.

Les brevet til miljøverministeren


Ny Stortingsmelding om rovdyrpolitikken:
Massivt krav om Full Offentlig Utredning.

Folkeaksjonen for en ny rovdyrpolitikk har i brev (link) til Miljøvernministeren krevd at arbeidet med meldingen blir gjort i form av en full offentlig utredning, NOU. Samarbeidsforum for ny rovviltpolitikk gjennomførte i forkant av Stortingsvalget en spørreundersøkelse blant alle Stortingskandidatene i Østfold, Hedmark og Akershus. Alle sammen svarte JA på følgende spørsmål : "Vil du som stortingspolitiker klart gå inn for at den kommende rovviltmeldingen skal baseres på en full ofentlig utredning med bred deltagelse fra berørte parter?"

I sitt svar til Folkeaksjonen skriver Miljøverndepartementet at de vil foreta en grundig vurdering av dette spørsmålet. (Les hele brevet her)

Over telefon til Folkeaksjonen for en ny rovdyrpolitikk, 16. oktober, sier Ekspedisjonssjef i Miljøverndepartementet, Torkel Ramberg,at Departementet ikke har tatt noen avgjørelse og at det er helt naturlig i å avvente evt. skifte til ny Regjering og legge fram denne saken for ny politisk ledelse i Miljøverndepartementet.


Direktoratet for Naturforvaltning - alltid kompetent!

Et lite tilbakeblikk:

Lisensjakt på ulv innen 10 år, hevder miljøbyråkrat
Terje Bø, seksjonssjef i Direktoratet for Naturforvaltning, til Aftenposten 12. februar 2001.
Les hele artikkelen

Tre måneder senere: Lisensjakt på ulv fra fra høsten av....
Direktoratet for Naturforvaltning legger opp til en kombinasjon mellom elgjakt og ulvejakt fra høsten av. Elgjegere med lisens skal kunne skyte ulv dersom det er kvote igjen. Terje Bø, Seksjonssjef i Direktoratet for Naturforvaltning, til Nationen 15. mai 2001.
Les mer i Nationen

Direktoratet har forsåvidt sine ord i behold, lisensjakt på ulv blir det sannsynligvis innen 10 år.


Landbruksdepartementet tenker nytt:
Nå vil de utdanne forskere som skal fungere som fredsmeglere - mellom for eksempel glefsende ulver og rasende bønder i Hedemarken.

Oppdraget som Planteforsk Tjøtta har fått fra regjeringen er enkelt nok:

"I Norge har vi bestemt at det skal være plass til både rovdyr og husdyr i samme områder - finn ut hvordan disse gruppene kan leve side om side, og fortell bøndene om at det faktisk går an! "

Les mer hos NRK Nordland: Satser på rovdyrforskning


Teori og praksis

"Ulven er normalt ein sky art, og det er til vanleg berre unge og urøynde individ som viser seg for menneske", heter det i Stortingsmelding 35 fra 1997 også kaldt Rovviltmeldinga. Den voksne ulvetispa med fem unger, som gjentatte ganger oppsøkte dette jaktlaget i Østfold, har tydeligvis ikke fått med hvordan ulver vanligvis oppfører seg:

Les mer i avisa Demokraten: Jegere møtte ulven


Rovdyrt eksperiment

Arbeiderpartiregjeringen lager forslag til Statsbudsjett for 2002. Her skal det blant annet bevilges:

"10 millioner kroner til kartlegging av biologisk mangfold og hvordan det forvaltes. Myndighetene har de siste årene brukt store summer på arbeidet med ulv, mens kartleggingen av det øvrige mangfoldet av arter i naturen vært begrenset. Det er meningen at flere vitenskapelig miljøer skal få nytte av pengene"

Les mer i Aftenposten: Regjeringen øker Miljøbudsjettet

Folkeaksjonen for en ny rovdyrpolitikk har flere ganger påvist misforholdet mellom ressursbruken på rovdyra i forhold til de store oppgavene når det gjelder alt biologisk mangfold. Men det er ikke bare ulven som koster. Kostnadene ved årets bjørneforvaltning bare i Lierne, en enkelt kommune i Nord-Trøndelag, har hittil passert 6 millioner.

Les mer i Trønderavisa


Fylkesordfører i Nord-Trøndelag, Merete Storødegård, har skrevet brev til Statsekretær Stein Lier-Hansen og bedt om et snarlig møte for å diskutere rovdyrsituasjonen i Lierne.

Les brevet her


Skjåk kommuneStøtteerklæring til Lierne Kommune:

Formannskapet i Skjåk Kommune i Oppland, støtter Lierne Kommune sitt vedtak rundt problemet med Arvasslibinna og forsøkene på å få binna fjerna eller avlivet.


 NamdalsAvisa
Fylket støtter Lierne
Nord-Trøndelag Fylkeskommune gir full støtte til Lierne Kommune i kampen mot Direktoratet for Naturforvaltning for en rovdyrforvaltning som tar hensyn til lokalsamfunnet.

Det var fylkesordføreren som hadde tatt initiativ til at fylkesutvalget i går møtte flere representanter fra Lierne kommune og lokalsamfunnet for øvrig. Etter redegjørelsen var ikke politikerne i tvil. De roste Lierne kommune for å ha tatt ansvar i en situasjon de mener øvrige myndigheter har unndratt seg det. Fylkespolitikerne var kritisk til både politimesteren i Namdal, Fylkesmannen og Direktoratet for Naturforvaltnings håndtering.
– Feigt, lød karakteristikken fra Erik Bartnes.
– Ansvarsfraskrivelse, sa Venstres Dagfinn Thingstad, og konstaterte at slik direktoratet ser det vil ikke Arvassli-binna bli skutt før den har angrepet mennesker.

Les mer i Namdalsavisa

Fylket støtter Lierne.  Trønderavisa
Farlig bjørn må fjernes.  Adresseavisen


Ber for barna

LIERNE: Gun J. Kveli, som er barnerepresentant i Lierne kommune, ber i et brev til Miljøverndepartementet om at departementet nå også går inn og ser på det barna i Inderdalen opplever som følge av Arvassli-binnas nærgåenhet.

Les mer i Namdalsavisa:

DN på sin side vil bare høre snakk om sau. Det vises ingen forståelse for den menneskelige siden og DN vil ikke gripe inn før Arvasslibinna angriper personer.
Direktoratet for Naturforvaltning avviser alle tanker om å gjøre noe på kort sikt for å lette situasjonen for innbyggerne i Inderdalen. Mandag kveld ( 10.09) fikk Lierne Kommune svar på kravet om at Arvasslibinna skal fjernes fra Lierne eller avlives. I et brev til kommunen skriver DN at de ikke vil flytte eller avlive bjørnen. " Arvasslibinna har i den tiden denne er fulgt ikke vist adferd som er avvikende, og den har derfor heller ikke vist noen form for agressivitet i forhold til personer" skriver Direktoratet i brevet og skriver samtidig at "denne foreliggende situasjonen ikke kvalifiserer for andre særskilte tiltak enn løpende oppfølging og kontroll " Forøvrig blir kommunen bedt om å vektlegge forebyggende tiltak.


Granater mot Arvasslibinna

LIERNE: Både natt til i går og natt til fredag ble det avfyrt granater mot Arvasslibinna på innjorda til Arnold Sivertsen. Men de som tror bjørnen blir skremt av en granat eller fem, må tro om igjen.

Les mer i Trønderavisa
Jager binna med blitzknall.   NamdalsAvisa
Jakter bjørn med granater.  Nettavisen
Raketter mot Arvassli-binna.  NRK Nord Trøndelag


Rovdyrpolitikken ødelegger Li-samfunnet.

- Nå er det nok. Vi er også forsøksdyr. Fortsetter det slik må det bygges krisesenter etter at villmarkssenteret er bygd. Dette ble sagt i Lierne Kommunestyre onsdag kveld.

Les mer i Trønderavisa:
Vil skyte Arvasslibinna. Mer i Trønderavisa
Skyter binna – uansett Fra Namdalsavisa
-Arvasslibinna må skytes eller fjernes!  NRK Nord Trøndelag

Framveksten av den store bjørnestammen i Lierne har påført befolkningen store psykiske belastninger. Bare i løpet av den siste tiden har psykiater Eystein Stordal ved Namdal sykehus opplevd en markant økning av angst, redsel og depresjoner i Lierne.
Trønderavisa intervjuer Eystein Stordal

NY - Folkeaksjonen støtter Lierne kommune


HØRINGSUTTALELSE
LISENSJAKT PÅ ULV

Direktoratet for naturforvaltning har sendt forslag til forskrift om lisensjakt på ulv på høring med høringsfrist 1. september 2001. Folkeaksjonen for en ny rovdyrpolitikk har følgende kommentarer til forslaget...

les Folkeaksjonens syn på forslaget


Oppland SV trodde de hadde løsningen på rovdyrproblemene

Under møtet om framtidas rovdyrpolitikk i Skjåk 28. august presenterte Tove Lehre fra Oppland SV, partiets planer om å få sauebønder til å legge om til geitehold, som et tiltak for å kunne opprettholde store rovdyrstammer. Tirsdagens hending i Vågå tyder på at ulven takler omtillingen adskillig raskere enn bønder og politikere:

Ulv på geitjakt


Senterpartiet er sterkest mot ulv

Som en oppfølging av Rakkestadmøtet 08.08.2001 har Samarbeidsforum for ny rovviltforvaltning gjennomført en spørreundersøkelse om ulveforvaltning blant de aktuelle stortingskandidatene i Hedmark, Akershus og Østfold fylker. Den viser at Senterpartiet er sterkest mot ulv.

Krever klare svar om ulv. Nationen omtaler undersøkelsen
Pressemelding med spørsmål (ignorer masing om passord, klikk OK)
Full oversikt over svarene (exel)
Konklusjon


Lierne kommune tar ansvar når forvaltningsmyndighetene svikter

Direktoratet for Naturforvaltning og Fylkesmannen i Nord-Trøndelag gir blaffen i om folk føler seg utrygg med binna luskende rundt husene i Inderdalen i Sørli.

Nå tar Lierne kommune ansvar


Full støtte til ny rovdyrpolitikk

Sauebonde Lars Romsås kjente ikke politikerne igjen i Skjåk i går kveld. For nå vil alle ha en ny rovdyrpolitikk.

Les mer i Gudbrandsdølen


Bjørneforvaltningen i Lierne er fullstendig ute av kontroll. Nå har galskapen tatt over.

Aarvasslibinna i Lierne foretrekker å oppholde seg nært folk og sau. Den reagerer ikke på nyttårsraketter, liker seg ikke i Sverige, og orker ikke å springe unna jagende hunder. Under helgas n`te forsøk fra SNO-folka på å jage binna unna folk og inngjerdet sau, satte den seg til slutt ned på rævva og orka ikke å springe unna hundene som skulle jage den vekk. Helt normal adferd for en bjørn i følge forvalterne. Målet med jagingen er i følge den samme forvaltningen at bjørnen etterhvert skal skjønne at den ikke er velkommen til å forsyne seg med sau. Men før Aarvasslibinna har skjønt det må Fylkesmannen i Nord-Trøndelag svare for påstanden fra Dyrevernsnemda om "Bjørnemishandling i Lierne"

Les mer i Trønderavisa
Dyrevernnemnda krever innsyn. fra NRK Nord Trøndelag.
- Binna en trussel mot sikkerheten.


Skjåk, Tirsdag 28 august kl 19:00
Framtidig rovdyrforvaltning

Oppland er neste fylke ut i rekken av møter før valget. Møtet har et meget interessant faglig opplegg, og listetoppene fra de politiske partiene vil redegjøre for sitt og partienes syn på framtidig rovdyrpolitikk.

Les mer i møteprogrammet


Dagens sitat:
Ingen panikk, dersom det blir noen bloddryppende overskrifter i oktober!

I tider da barn ble brukt som gjetere og kom mellom ulv og saueflokk, kunne ting skje som i dag er uaktuelt. Ulver som er blitt "presset opp i et hjørne" kan ha bitt, etc.
Sitatet er av Erik Steineger, WWFs fagsjef rovdyr, som har laget et strateginotat beregnet på overivrige ulvevenner:

Les mer på Ulvelista


P R E S S E M E L D I N G
Kjerneområdet for bjørn ødelegger Li-samfunnet!

Folkeaksjonen for en ny rovdyrpolitikk avdeling Nord Trøndelag reagerer sterkt på Direktoratet for Naturforvaltning sitt siste forslag til ”den endelige løsningen” på rovdyrkonflikten i Lierne ved å gjerde inn all sau på utmaksbeite i en stor innhegning med elektrisk gjerde.

Les pressemeldingen


Forvaltningen holder lokalbefolkningen for narr.

To radiomerkede bjørner som har blitt rene kosebamser for sine respektive miljøvernavdelinger i Nord-Trøndelag og Hedmark skal tydeligvis spares for enhver pris, og ulike metoder tas i bruk for å få dem unna folk og fe:

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag bruker nyttårsraketter:
Fyrverkeri mot bjørn i Lierne.

mens Fylkesmannen i Hedmark tar beina fatt:
Fire dagers jaging av bjørn uten resultat


Rapport fra Rakkestadmøtet

Møtet som "Samarbeidsforum for ny rovdyrpolitikk" arrangerte 8 august beviste at rovdyrpolitikk er et av valgkampens heteste tema. Fem hundre tilhørere sprengte storsalen i Rakkestad kulturhus for å møte stortingskandidatene. Rovdyrsiden kan tilby:

Møtereferat
Ulv i valgkampen. Omtale i Halden Arbeiderblad
Naturvernere sa ja til ulven. Ulvens venner var der
Fullsatt ulvemøte. Indre Smaalenene var der også
Skogeiernes mann. Nationen intervjuet møtelederen
Stortingskandidatene inviteres til møte.
Møteplan


Folkeaksjonen krever full offentlig utredning av den nye rovdyrpolitikken

I brev til miljøvernminister Siri Bjerke krever Folkeaksjonen at regjeringen oppnevner et bredt sammensatt utvalg til å lage en full offentlig utredning om den nye rovdyrpolitikken.

Les brevet til Siri Bjerke


Namdalsavisa 10 august:
Kyr angrepet av bjørn

I Lierne kommune har staten over flere år brukt mange millioner kroner på omstilling fra sauehold til melkproduksjon. Nå skjer det som måtte skje, bjørnen går løs på kyrne:

Les mer i Namdalsavisa


Folkeaksjonen spør partiene om rovdyrpolitikken

Partienes svar:
Arbeiderpartiet Sosialistisk Venstreparti
Venstre Høyre
Senterpartiet Kristelig Folkeparti
(Noen ganger forlanger dokumentet brukernavn/passord, ikke skriv noe her, trykk OK og dokumentes lastes ned.)


Berre ein sau?

Etter en viss statssekretærs karakterisering av ulvens herjinger i Rendalen tidligere i sommer som bagateller, ber folkeaksjonen ministeren rydde opp i begrepsforvirringen.

Hva er bagateller?
Vi har ingen dyr å miste. Sau- og Geitalslaget bryr seg om bagateller


Ulv på Vestlandet

Ulven ønskes velkommen til Sogn- og Fjordane av redaktøren i avisa Firdaposten:

Dei ropar ulv!

Folkeaksjonen for en ny rovdyrpolitikk i Akershus svarer Firdaposten:

Dei ropar ulv - med rette


Vi må ha ein ny rovdyrpolitikk!

OTTADALEN: - Det vi treng nå, er ein ny rovdyrpolitikk i dette landet, med ei forvaltning som gjer det enklare å ta ut skadedyra! Dette meiner leiarane for Folkeaksjonen for ein ny rovdyrpolitikk i Lom, Skjåk og Vågå, Harald Sve Bjørndal, Eva Brimi og Embjørg Skamsar (bildet, klikk for større utgave). Målet deira er å få ei lokal rovdyrforvaltning, der uttak av skadedyr kan gjerast enkelt og raskt, utan det kompliserte og tungvinte byråkratiet som fungerer i dag...

Les meir i Fjuken...


Regjeringen mener:
-Ulveangrep er en bagatell

-Statssekretær i Miljøverndepartementet Stein Lier-Hansen synes ikke at ulveherjingene i Rendalen, der 27 sau er funnet drept, er noe å skrike opp for. Vi må ikke glemme at ulveangrepet egentlig er en bagatell. Det tas 33.000 sau av rovdyr i Norge hvert år.

Les mer i Nationens papirutgave 18.07. side 3.
NY- Vi har ingen dyr å miste. Lars Erik Wallin fra Sau- og Geitalslaget svarer statssekretæren.
Folkeaksjonen ber ministeren definere bagatell
– Hjerteløst, Lier-Hansen. SP-nestleder Åslaug Haga til Nationen
Pytt, pytt.  Dagbladets kommentar


INNKALLING:
Generalforsamling i Akershus fylkeslag

Aurskog-Høland kommunes rådhus på Bjørkelangen, Tirsdag 28. august 2001, kl 19:00.

Les innkallingen her


Ulveaksjonister er ikke hva de en gang var:

Fra ulvelista: http://groups.yahoo.com/group/ulvelista/message/5511


Ny bok:
Utsetting av ulv i Norge og Sverige 1976- 2001.

Av Lars I. Toverud.
Pris kr. 179,- Selges i bokhandel i : Kirkenær, Elverum, Koppang, Alvdal, Trysil, Ringebu, Vinstra, Otta, Lom og Vågå.. Kan bestilles fra Bjørkelangen bok og papirhandel. bjorkelangen-bok@fribokhandel.no Boka er på 160 sider og koster 190,- + porto og kan kjøpes fra bokhande i: Kirkenær, Elverum, Koppang, Alvdal, Trysil, Ringebu, Vinstra, Otta, Lom og Vågå.
Bestilles fra: bjorkelangen-bok@fribokhandel.no

Les forordet og innholdsfortegnelsen (NY LINK)


Knut Olav Haugland, Hedemark Fylkeslag
Hele landet på randen av rovdyrkrise

Dagens norske rovviltforvaltning er et uansvarlig eksperiment basert på drømmerier, ønsketenking og bevisst manipulering av kunnskap og informasjon. Hvis ikke myndighetene gjør noe drastisk med dagens forvaltning vil snart hele landet være på randen av rovdyrkrise.

Les hele innlegget

Aktuelle linker:
Østlendingen 4. juli 2001: Nord-Østerdalen på randen av rovdyrkrise.
NRK Hedmark 5. juli 2001: Rovdyrstammen i nordfylket kan bli fordoblet.


Ulvetilhengere skal utrede ulvefrykt:
Skal vi virkelig tute med ulvene VII

Kåre Holmen, leder av Akershus fylkeslag, reagerer på at ulvetilhengere skal utrede Aurskog-Hølendingenes frykt for ulven:

-Det er ikke OK for meg at de samme folka som har representert og forfektet et unyansert syn på forholdet rovdyr/ mennesker nå skal være objektive fagfolk som skal utrede hva folk føler og egentlig mener. Jeg mistenker dem for å være ute i et annet ærend. Hvis de finner ut at folk er redd for rovdyr vil de ikke godta det, men gå videre med å utrede hvorfor folk er redd for rovdyr, underforstått utrede hvor folk tar feil!

Les Kåre Holmens innlegg her.


Fylkesmannen i Hedmark har egen kosebamse i Tynset

Ordfører Dag-Henrik Sandbakken i Tynset er lei av å se på at den radiomerkede og fredede Sjøli-bamsen herjer i saueflokkene.

Les mer i Østlendingen 5. juli

Sjølibamsen på Tynset er ikke bare fylkesmannes kosebamse. Sjølibamsen er faktisk finansiert av Forsvaret. Hva blir det neste?

Les om gjennombruddet i Norsk forsvarsteknologi.


Nationen 23 juni 2001
3200 sauer slippes ut til rovdyra i Skåbu

Skåbu (Nationen): I dag sleppes 3200 sauer i Skåbu ut på utmarksbeiter der både ulv, bjørn, jerv og gaupe de siste dagene har drept sauer.

les hele historien


/

Gudbrandsdølen Dagningen 18 juni 2001
Folkeaksjon med krisehjelp til Skåbu

Situasjonen til de rundt 40 kriseramma sauebøndene i Skåbu har gjort dypt inntrykk over hele landet. Nå strømmer det på med støtte-erklæringer og tilbud om hjelp.

- Dagens rovdyrforvaltning må ikke få som konsekvens at de som har beiterett mister denne, sier Ola Stensgård som er leder i Folkeaksjonen for en ny rovdyrpolitikk (FNR). Denne organisasjonen tilbyr nå som gave 50 rundballer med gras til bøndene i Skåbu. - Dette er en nødløsning som kanskje kan hjelpe noen av sauebøndene, sier Stensgård. (Bildet viser Ola Stensgård og er tatt av Lars Kristian Steen, Jotunheimen Presseservice. Klikk for en større ugtave)

les hele historien


To debattmøter om rovdyrpolitikk Onsdag 15 august

Rovdyr og menneske

Åpent møte om framtidas rovdyrpolitikk med stortingskandidatene fra Nord-Trøndelag. Eystein Stordal, overlege ved Namdal sykehus, innleder om den menneskelige side av rovdyrpolitikken. (Tegning: Knut Høihjelle)

Stiklestad Nasjonale Kulturhus i Verdal, onsdag 15. august kl. 18.30

Link til programmet
Pressemelding
Politikerne møtes til nytt slag på Stiklestad  NamdalsAvisa
Mennesket viktigst på rovdyrmøte.  Nationen

Seljordmøte

Telemark fremste stortingspolitikere er inviterte for å belyse sine og partienes syn på på ulvespørsmålet i forhold til Telemark som kjerneområde for ulv. Flere opplysninger om møtet finnes i pressemeldingen.

15.august kl.18.00-21.00 Granvin kulturhus i Seljord.

pressemelding om Seljordmøtet (ikke skriv noe, men trykk OK hvis dokumentet maser om brukernavn/passord) Oppdatert: Ulvemøte med høy puls. Fra avisen Raumnes
Ulv blir valgkampsak. Reportasje i Romerikes Blad

Rakkestad rådhus, 8 August kl 18:30
Valgkampens store rovdyrmøte

Norsk Samarbeidsforum for ny rovviltforvaltning (N-SFR) omfatter et samarbeide mellom ulike foreninger og organisasjoner som alle ønsker en endring av nåværende rovdyrpolitikk i Norge.

Vi vet at i kommende stortingsperiode vil rovdyrmeldingen komme opp til ny behandling, og det er helt avgjørende for resultatet at stortingspolitikerene får den faglige innsikten de trenger for å kunne ta en riktig avgjørelse.

Det er også viktig at vi alle før høstens valg kjenner de standpunkter kandidatene har i ulvepolitikken, og at vi benytter dette når vi bestemmer oss for en stemmeseddel.

Hensikten med møtet i Rakkestad den 8. august er å gi kandidatene anledning til å møte velgerne i en meningsutveksling om rovdyrpolitikken, og samtidig formidle nyttig kunnskap om ulv og rovdyr.

Kandidatene blir i etterkant av møtet tilskrevet, og bedt om svar på 3 - 5 konkrete spørsmål om deres holdninger i ulvepolitikken. Svarene blir publisert og intet svar blir også notert som en form for svar

Møteplan
Lag tilsluttet N-SFR
Innbydelse til stortingskandidatene i Hedmark, Akershus og Østfold


Landsmøte

Folkeaksjonen for en ny rovdyrpolitikk arrangerer Landsmøte lørdag 4. august. kl. 10.30 til 17.00. Stedet er Hurdalssjøen Kurs og Konferansesenter i Hurdal.

Alle interesserte medlemmer kan delta som observatører på landsmøtet.Send en mail hvis du vil ha nærmere opplysninger: aksjonen@rovdyr.org


Nødvergerett

Ved begynnelsen av noe som ser ut yil å bli en het rovdyrsommer, kan det være nyttig å se nærmere på retten til å felle rovdyr ved nødverge.

§11 - Nødvergeparagrafen
"Vilt kan felles uten hensyn til fredning når felling må anses påkrevet for å fjerne en aktuell og betydelig fare for skade på person.
På samme måte kan eieren, eller noen som opptrer på eierens vegne, felle vilt under direkte angrep på bufe og tamrein.
Kongen kan bestemme at bestemmelsen i annet ledd ikke skal gjelde for spesielt truede arter eller spesielt truede bestander av enkelte arter.
Felling og forsøk på felling i henhold til første og annet ledd skal straks meldes til kommunen og politiet."

Kollegaene over hos Landbruk og Rovvilt har laget en gjennomgang som vi anbefaler alle å lese. Verd å merke seg er at de anbefaler at dyreeieren gir gjetere, andre bønder osv fullmakt til å ”opptrer på eierens vegne” ved bruk av nødvergeparagrafen.

Informasjon om nødvergeretten
Viltloven (Fulltekst)
Fullmakt mellom dyreeiere til å bruke Nødvergeretten
Fullmakt for andre enn dyreeier til å bruke Nødvergeretten


Avisen Raumnes 21 juni 2001
Sterke følelser rundt ulven

Ulven skaper frykt og konflikter. Skal den få fortsette å leve i kjerneområder i Norge? Folkeaksjonen for en ny rovdyrpolitikk mener nei. (Foto: Monty Sloan, Wolf Park)

Folkeaksjonen for en ny rovdyrpolitikk har både tilhengere og motstandere med sterke følelser på hver sin kant. Nylig gikk aksjonen ut til beboerne i Nes med en forespørsel om medlemsskap.

Les hele historien i avisen Raumnes


Skjøt etter ulv som gikk blant hester og kuer.

Odd Roar Stenby kan risikere straff etter at han skjøt etter en ulv som oppholdt seg blant hester, kuer og kalver fredag kveld.


Klikk for ett større bilde

"— Forferdelig og urettferdig hvis han straffes."
Kåre Holmen i Folkeaksjonen for en ny rovdyrpolitikk

les mer i Indrë Akershus Blad
Romerikes Blad hadde også et oppslag om saken.


"Rikets miljøtilstand"

Stortingets energi- og miljøkomite har gjennomgått regjeringens melding om "rikets miljøtilstand" og avgitt sin instilling. Våre kollegaer hos "Landbruk og Rovvilt"  har kjempet seg igjennom papirhaugen og trukket ut det mest vesentlige når det gjelder rovdyrsaken.


Galna varg-sjukan sprider sig snabbt

I England pågår kampen mot mul- och klövsjukan. I Sverige sprider sig galna varg-sjukan, och har nu även slagit till i rikdagen. I slutet av mars beslutade samtliga riksdagspartier enhälligt att låta vargstammen, som ett första etappmål, växa till 200 vargar. Detta trots att de viktigaste frågorna fortfarande är obesvarade. Hur skall vi kunna förvalta en vargstam på barmark? Vem skall betala skadorna som varg och andra rovdjur åstadkommer?

Les Holger Nilsonns leder i Jaktjournalen


Ola Stensgård, leder Folkeaksjonen for en ny rovdyrpolitikk
BESLUTNINGSVEGRING UTEN SIDESTYKKE

De siste dagers fokusering på det som etter all sannsynlighet er ulv på ferde i Skåbu, sier noe om hvor meningsløs dagens rovdyrforvaltning er. Fylkesmannens beslutningsvegring er et skoleeksempel på hvordan en rovdyrforvaltning ikke må være.

Les Stensgårds innlegg her.

Mer om ulvejakten:
Bare skyt ulven sier odføreren i Nord-Fron
Ulvejaktstart i dag.


Nationen 14. april 2001
Biologisk mangfold?
Av Ellen Svalheim, Cand. scient i botanikk.
Norge forvalter nord-europas siste rester av kulturpreget utmark. På setervoller, utslotter og gressletter finner vi særegne naturtyper og flere rødlistede arter som Norge i følge internasjonale-konvensjoner også er forpliktet å verne. Det er viktig å holde klart for seg hvilke økologiske konsekvenser det har for særegne kulturpregede naturtyper i utmarka, om ulveforvaltningen utarter til ensidig vern.

Les kronikken her.

Torsdag 29 mars 2001
Sammanhållen rovdjurspolitik

Etter en kort debatt vedtok den svenske riksdagen regjeringens forslag til rovdyrpolitikk.

I følge regjeringens pressemedelande er Målet är att säkra livskraftiga stammar av de svenska rovdjuren. Det innebär att stammarna måste öka av de hotade rovdjuren, särskilt varg och järv. Och det blir mer pengar till skadeersättningar och förebyggande åtgärder.

Svenskene skiller mellom kort- og langsiktig bevaring:- Den nedre gränsen för långsiktigt bevarande anges till 5 000 individer för björn och varg, till 3 500 individer för lo och kungsörn samt till 3 000 individer för järv. För det lägsta kravet som bör ställas upp för ett kortsiktigt bevarande, dvs. att arten skall finnas kvar inom de närmaste 100 åren, anser gruppen att det behövs åtminstone 500 individer av lo, järv, varg och kungsörn samt 800 individer av björn.

Pålssons brev til Riksdagen:
Dr. phil Elis Pålsson er i Norge mest kjent som forskeren som på oppdrag fra Norske myndigheter oversatte rapporter fra Sovjetisk rovdyrforskning. Russernes forskning viste seg så politisk ukorrekt at rapporten(e) ble trukket tilbake og opplaget destruert. Siden har ikke-vestlig rovdyrforskning vært som spedalsk å regne i våre "fagmiljø". Som eksempel kan regnes at svenskene hentet inn opplysninger om Russiske forhold til sin "Rovdyrutredning" fra WWF...! I sitt brev som Pålsson har vært så vennlig å oversette til norsk, går han gjennom nordisk rovdyrpolitikk og påviser hvordan forvaltningen systematisk manipulerer og feilinformerer publikum og politikere.

Ulven i Rovdjursutredningen - et parts-innlegg som leder vill?

Fra den offentlige debatten:
Vargars öde avgörs i höst. Denne artikkelen gir et lite innblikk i prossessen fram til etappemål for ulv på 200.
Hur många rovdjur vill regeringen egentligen att vi ska ha i Sverige? "Lantbruksuniversitetet" var uenige om at man trengte så stor ulvebestand av genetiske årsaker. I denne artikkelen kommer professor Öje Danell med sitt syn.
Galna varg-sjukan sprider sig snabbt. Meget god lederartikkel fra Jaktjournalen.


Dag og Tid 8. mars. 2001
Einartsforvalting eller biologisk mangfald?
Av Klaus Høiland
Professor ved Biologisk institutt, Universitetet i Oslo.

Les innlegget her:


P R E S S E M E L D I N G:
Statens naturoppsyn må få arbeidsro til å gjennomføre ulveuttaket i Østerdalen.

Les hele pressemeldingen.


Tar biologisk mangfold på alvor:
Fylkemannen i Telemark forsvarer reveskabbens rett til liv:

Reportasje fra NRK Telemark


Fra Spørretime i Stortinget 28. mars:
Stortingsrepresentant Ola Gløtvold (Hedmark SP), spør miljøvernministeren om ordningen med statlig leie av jaktterreng i ulveområder:

Les referatet:


Samrøre V

"Sauehald med framtid"
Rent tilfeldig har vennene i WWF og Miljøverndepartementet startet hvert sitt prosjekt for å granske tilskudd og erstatningsregler i saueholdet. Like tilfeldig hyrte de samme karen, professor Normann Aanesland ved NLH til å gjøre jobben.

Les mer om tilfeldighetenes spill.

Samrøre IV

Luft i Spøkelseshuset

Samrøre I
Miljøverndepartementet har i alle år hatt fast plass i styret i WWF Norge, og støtter organisasjonen økonomisk.
Les mer her:

Samrøre II
Tidligere styremedlem i WWF, statssekretær Stein Lier-Hansen, mener at dette er spøkelseshistorier: Som styremedlem i WWF norge gjennom 7 år hadde han ingen innflytelse.
Les mer her:

Samrøre III
I spørretimen i Stortinget onsdag 14.02. kl. 10.00 kommer følgende spørsmål :

Fra representanten Grethe G. Fossum til miljøvernministeren:
WWF (World Wildlife Fund) har i den senere tid vært svært aktive i en kampanje mot Norges ulveforvaltning, og har til dels forsøkt å sverte Norges rykte som miljønasjon i utlandet. Miljøverndepartementet oppnevner en representant til styret i WWF. Hva er bakgrunnen for at Miljøverndepartementet ønsker å ha en representant i styret i en forening som lager hetspropaganda mot Norge i utlandet?
Kilde: Stortinget

Les også pressemelding under fra Folkeaksjonen for en ny rovdyrpolitikk. Vi påstår at samarbeidet mellom Miljøforvaltningen og miljøorganisasjonene er en viktig del av strategien i arbeidet med å gjenninnføre rovdyrene i Norge.


Flertall for ny rovdyrmelding

Stortingets Energi og Miljøkomite innstiller på å be Regjeringen legge fram en ny Stortingsmelding om rovdyrpolitikken. Flertall i komiteen for Høyres forslag Dok.nr.8:18.

Les mer fra komiteens behandling av de 4 dok.8-forslagene:

Dok.nr.8:18 (2000-2001) Forslag fra stortingsrepresentantene Ansgar Gabrielsen, Bjørn Hernæs og Jan Tore Sanner om å be Regjeringen legge fram en ny Stortingsmelding om rovdyrforvaltningen.

Komiteens instilling.

Dok.nr.8:|92 (1999-2000) Forslag fra stortingsrepresentantene Morten Lund og John Dale om å sørge for at forvaltningen av de fire store rovdyra er i tråd med Stortingets intensjoner.

Komiteens instilling.

Dok.nr.8:07 (2000-2001) Forslag fra stortingsrepresentantene Robert Eriksson, Øyvind Korsberg og Per Roar Bredvold om avvikling av kjerneområdene for rovvilt, samt å fremme de nødvendige endringer slik at man kan oppnå et mer effektivt uttak av rovvilt som gjør skade eller skaper truende situasjoner.

Komiteens instilling.

Dok.nr.8:08 (2000-2001) Forslag frå stortingsrepresentant John Dale om at Stortinget skal få seg førelagt planen om å etablere eit forvaltingsområde for ulv.

Komiteens instilling.


Vedtak i direktoratet for naturforvaltning:

Vedtaket: PDF
Vedtaket: WORD


Stortinget har vedtatt at det skal lages en ny rovdyrmelding:

Les referatet fra alle innlegg og replikkordskifte fra "rovdyrmøtet" i Stortinget tirsdag 30. januar 2001.

http://www.stortinget.no/stid/2000/pdf/s010130.pdf


P R E S S E M E L D I N G:
Feigt vedtak om ulvefelling.

Motstanden mot felling av ulveflokkene i Østerdalen er et bestillingsverk fra Miljøverndepartementet og Direktoratet for Naturforvaltning (DN). Gjennom et nært samarbeid med WWF og andre miljøorganisasjoner skaffer forvaltningen seg handlingsrom slik at den kan vri seg unna ansvaret for å gjennomføre tidligere lovnader og egne vedtak.

Les hele pressemeldingen:


Endelig en svensk ulveforsker med vettet i behold:
Vargstam överlever norsk avskjutning

Det norska beslutet att skjuta nio vargar har ingen större betydelse vargstammen, anser Olof Liberg, samordnare i det Skandinaviska vargforskningsprojektet.
- Antalsmässigt har jakten ingen betydelse. Efter den här jakten har vi fortfarande mer vargar den här vintern än vad vi hade förra vintern. Och då tyckte vi inte att det var någon kris för vargstammen. Tvärtom, säger Olof Liberg vid Grimsö forskningsstation.

Les mer i Svenska Dagbladet.

Og her er enda en oppegående svensk forsker:
Hur många rovdjur vill regeringen egentligen att vi ska ha i Sverige?

- De förslagna miniminivåerna för de stora rovdjuren i Sverige är inkonsekventa och överdrivna, sa professor Öje Danell i sitt anförande vid riksdagens rovdjursseminarium den 24:e januari i år.

Les mer i Jaktjournalen.